eur:
394.56
usd:
354.93
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána

Környezetvédő és homofób - amit eddig nem tudtunk Dzsingisz kánról

Újra kiadták Dzsingisz kán törvénykönyvét, amelyből többek között kiderül, hogy valószínűleg ő volt a világtörténelemben az első, aki megtiltotta a homoszexualitást.

A Pekingben kiadott könyv kínai és angol nyelven tartalmazza Dzsingisz kán törvényeit, és magyarázatot is fűz hozzájuk.

A kutatók feltételezése szerint ez a törvénykönyv volt a világtörténelem első alkotmánya, de nem csak ebben volt úttörő. A törvénykönyv 48. cikkelye például valószínűleg elsőként tiltotta meg a homoszexualitást, ugyanis kimondja: "Az a férfi, aki szodómiát követ el, halállal büntetendő".

A kutatók szerint a szodómia büntetésével Dzsingisz kánnak egyszerű célja volt: mindenképpen növelni akarta a mongolok akkor 1,5 milliós lélekszámát. Erre nagy szüksége is lett volna, hiszen százmilliós ellenséggel kellett szembenéznie - ennyien éltek ugyanis a Song-dinasztia (960-1279) uralkodása idején a mostani Közép-Kínában.

A törvénykönyvből az is kiderül, hogy Dzsingisz kán komolyan aggódott a környezetszennyezés miatt - és tett is a környezetvédelem érdekében - a maga módszereivel. Halállal büntették például azt, aki engedély nélküli ásott vagy tüzet okozott a pusztában.

Ugyanakkor tilos volt kezet mosni is, valamint a folyóba dobni valakit.

Az eredeti szöveg ugyan 600 éve elveszett, a kutatóknak különböző forrásokból - többek között Marco Polo emlékirataiból - sikerült rekonstruálniuk.

Dzsingisz kán egyesítette a mongol törzseket és elfoglalta szinte egész Eurázsiát. Unokája, Kublaj kán alapította meg a Jüan-dinasztiát (1271-1368).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot

Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot

Tájékoztatta a kormány az Európai Bizottságot, hogy a menekültügyi rendszer kapcsolatos problémák miatt kiszabott bírságot nem fizeti be a magyar kormány – jelentette ki Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése után a Portfolio-nak. A tárcavezető elmondta, hogy így a tételt nem a még befagyasztott kohéziós forrásokból, hanem a folyósítandó támogatásokból vonhatja le Brüsszel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×