eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pénzzel tömte be felesége száját a legendás admirális

A napóleoni háborúk leghíresebb admirálisa, az angol Lord Nelson pénzzel vette rá elhagyott feleségét a hallgatásra, az asszony ugyanis könnyen romba dönthette volna pályafutását.

Egy árverésre bocsátott, korábban ismeretlen banki dokumentum szerint Lord Nelson 1802 novemberében 200 fontos éves járadékot utalt át elhagyott feleségének, Frances-nek.

Nem csekély összegről, mai értéken 30 ezer fontról (mintegy 11 millió forint) van szó, amely a jelek szerint a hitves éves járandósága volt.

Lord Nelson 1801-ben hagyta el feleségét, utána Emma Hamiltonnal élt együtt. Emiatt a magasabb körök megvetették, és a közhangulat is ellenséges volt vele szemben.

Az aukciós ház vezetője szerint az admirális hallgatási díjat fizetett feleségének, aki könnyen tönkretehette volna hűtlen férje karrierjét, ha világgá kürtöli az Emma Hamiltonnal folytatott viszony részleteit.

Más Nelson-relikviák is kalapács alá kerülnek, például a Nelson zászlóshajója, a Victory ellátásáért és francia újságokért fizetett számlák, utóbbiak minden bizonnyal a felderítést szolgálták.

Lord Nelson 1805. október 21-én halt meg, amikor az általa vezetett angol flotta szétverte a túlerőben lévő francia-spanyol hadiflottát a trafalgari csatában.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×