eur:
389.32
usd:
363.02
bux:
67982.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A szegényeket és az időseket veszélyezteti a felmelegedés

A Föld felmelegedése hátrányosan érinti a szegényebbeket, illetve azokat, akiknek az egészsége törékenyebb, például az időseket - mondta a zöld mozgalom egyik legismertebb nemzetközi alakja. Wolfgang Sachs német szociológus hozzátette: Európában már kézzel foghatóak azok a változtatások, amelyekkel csökkenteni akarják a klímaváltozás káros következményeit.

Lehet-e meghatározni olyan társadalmi csoportokat, melyeket a többinél erősebben érint a klímaváltozás?

Igen, azonosítottunk ilyen csoportokat, például 2003-ban Franciaországban a hőhullám 15 ezer ember halálát okozta, elsősorban az idősek, és betegségek miatt sérülékeny emberek esetében. Az egészségügyi következmények tehát egyértelműek, emellett földrajzilag is feloszthatóak a fejlett országok két részre, ahol kétfajta tendencia érvényesül. Az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió északi országaiban arra számíthatunk, hogy az egyre melegedő időjárás rövid távon jót tesz a mezőgazdaságnak, de ez csak 20-30 éves szakasz, aztán visszaesés várható, mert még melegebb lesz. Ugyanakkor a déli területeken (Olaszország déli részén, Görögországban, Dél-Spanyolországban) fokozódik a meleg, a magas hőmérséklet, ezért szárazság, aszály várható, nem lesz elegendő víz.

Milyen válaszok születnek erre a kihívásra?

Ezek a folyamatok már most is láthatók az Unióban, vagy az USA-ban, ahol a turizmus súlypontja északra tolódott át, így kevesebben látogatnak például Szicíliába. Ugyanakkor a mezőgazdaságban is kézzelfoghatók a változások, az EU-ban például olyan szőlőfajtákat telepítenek, amelyeknek magasabb a szárazságtűrő képessége, azaz a mezőgazdaság már próbál megfelelni ezeknek a kihívásoknak. Globális szinten elmondható, hogy a szegény országok érintettebbek lesznek, és környezeti menekültekre lehet számítani Európában, de még mindig sokat tehetünk a klíma védelmében, csak tudni kell, hogy erre kevés az idő, mármint arra, hogy lelassítsuk ezt a folyamatot. Sokat kell tenni, hogy a következő 10-15 évben sikerüljön csillapítani a folyamatot, ez megmenthet minket a legrosszabb forgatókönyvtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×