Egyre édesebb az életünk - az elmúlt években ugyanis az élelmiszergyártók egyre több cukrot adnak a termékekhez. A kutatók megállapították, hogy a reggeli gabonapelyhekben nem egész 30 év alatt majdnem a duplájára emelkedett a hozzáadott fehér cukor mennyisége.
Sőt, a teljes kiőrlésű kenyerekbe is több édesítő kerül, mint korábban. Így az egészségesnek mondott termékekről kiderül, hogy nem is annyira egészségesek.
A fehércukor az egész szervezetre komoly hatással van - mondta el az Inforádióban Tóth Gábor élelmiszermérnök.
Hozzátette: a cukor oldja a fogzománcot, irritálja a gyomrot. A szakember szerint a gyártók az emberek igényét szolgálják ki az egyre édesebb termékekkel.
Mint mondta: napjainkban erős kötődés alakult ki a cukros élelmiszerek iránt. Tóth Gábor azt javasolja, hogy mással tegyük édesebbé ételeinket: mézzel, szárított magvakkal, csicsókával.
A szakember szerint a barnacukor egy fokkal jobb, mint a fehér, de nem jelent valódi megoldást a problémára. Tóth Gábor hozzátette: a szervezetnek egyszerű cukrokra van szüksége, mint amilyen a szőlőcukor.
Szia, Anya! – új átverés terjed itthon, mutatjuk, mire kell figyelni