eur:
394.33
usd:
371.42
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Elárverezik Marco Poló gyöngyét

A kínai császár adta ajándékba Marco Polónak 800 éve, mostani tulajdonosának a kiléte titok, de bárki megvásárolhatja a világ egyik legnagyobb természetes gyöngyét - feltéve, ha van e célra legalább nyolcmillió dollárja. A gyöngyre az abu-dzabi elnöki palotában és az interneten is lehet licitálni.

Az "arco-völgyi gyöngy" 76,2 milliméter hosszú és 575-ös karátos - ez a világ legnagyobb megvásárolható természetes gyöngye, amelynek története a 12. századtól követhető nyomon. Többek között Dzsingisz kán unokájáé, Kublajé volt; valószínűleg ő adta ajándékba Marco Polónak.

"Nyolcszáz éves, és mégis eláll tőle az ember lélegzetee" - mondta a gyöngyről az aukciót szervező bizottság elnöke, a 35 éves abu-dzabi ékszerész, Haled al-Szajegh.

A gyöngyök értékét ugyanis nem csupán a méretük, színük, súlyuk adja, hanem a történetük is; az, hogy kinek a tulajdonában voltak korábban.

Allah gyöngye


Az arco-völgyi gyöngy csak a piacon kaphatók között a legnagyobb. Az "Allah gyöngye" ugyanis nagyobb nála - háromszor akkora, 228,6 milliméteres -, viszont nem eladó: a Fülöp-szigetek egyik múzeumában őrzik. A gyöngyöt Palawan szigete közelében találta egy búvár 1934-ben.

Marco Polo egykori gyöngye egy későbbi tulajdonosáról kapta a nevét, aki az ausztriai Arco-völgyben élt. A gyöngy fehér, kissé kékes-rózsaszínes beütéssel. Háromszor fúrták már át: díszítette egy ismeretlen nő fejékét, egy mandarin díszruháját, és a perzsa király koronáját. Később restaurálták, és helyreállították eredeti alakját.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×