eur:
394.36
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A szülés lelki trauma?

A születés alatti agykárosodás összefügghet a szülések lelki előkészítésével és levezetésük módjával - mondta az InfoRádiónak Buda Béla pszichiáter.

A professzor szerint a születés módja alapvetően befolyásolja a születő gyermek későbbi lelki egészségét, így például az elhúzódó szülés fokozza a felnövő gyermekben a szorongási hajlamot.

A Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője arra is rámutatott, hogy a legújabb kutatások szerint a szülés az anyákra is hatással van.

Sokszor lelki traumát is okoz, nem azért, mert fizikai fájdalommal jár, hanem sokkal inkább azért, mert az anya úgy érzi, hogy magára maradt.

Mindez az anya gyermekéhez fűződő kapcsolatát is ronthatja, sőt, Buda Béla szerint a folyamat a szülés utáni depresszióban is szerepet játszik.

Mint mondta, pszichoterapeutaként sok olyan nővel találkozott, aki a lelki panaszai között említette szülésének körülményeit.

Ennek pedig demográfiai és családszociológiai következményei is lehetnek. A legtöbb házaspár ugyanis két-három gyermeket tervez, az első megszületése után azonban jelentősen visszaesik a gyermekvállalási hajlandóságuk, főleg az anya miatt - tette hozzá Buda Béla.

Az azonban a család későbbi életére is nagy hatással lehet, ha az apa valamilyen formában bekapcsolódik a szülésbe - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×