eur:
397.07
usd:
359.71
bux:
71919.84
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Brutálisan bánnak a lekötözött lányokkal - csak felnőtteknek!

A nomádok városokba vándorlásával hatalmas társadalmi változások zajlanak a nyugat-afrikai Mauritániában, de még mindig széles körben tartja magát a lányok kényszeretetésének szokása, sőt, sok nő szteroidokat szed, hogy fenntartsa kövérségét.

A mauritániai nomádok hagyományai szerint a fiatal lányokat megkötözik, és arra kényszerítik, hogy hatalmas mennyiségű tejet és kókuszt fogyasszanak, a tradicionális társadalmukban ugyanis a kövér nőket tartják egészségeseknek.

A nyugati mérce szerint arányos testalkatú lányokat és nőket a nomád törzsek férfi tagjai betegnek tartják - amely kifejezés sokszor az AIDS-betegek eufemisztikus megnevezése Afrikában -, és nem akarják feleségül venni.

Ha kihányják, újra megetetik velük

Emiatt a lányokat anyáik olyan hévvel etetik, hogy ha egyszerűen nem bírnak többet enni, és kihányják az ételt, a visszaöklendezett táplálékot újra megetetik velük, nevelési célzattal. A család akkor elégedett, ha már a lányok kezein is csüng a bőr a felhalmozódott zsírtól.

Ennek a szokásnak azonban nagy ára van: az elhízott nők sokféle betegségben szenvednek a cukorbetegségtől a szívelégtelenségig, és rengetegen halnak meg fiatalon.

A kormány ugyan felvilágosító kampányt indított a kényszertáplálás ellen, hangsúlyozva annak súlyos következményeit, de ennek alig-alig van eredménye. Nem úgy az országot sok éve sújtó szárazságnak, ami miatt egyre több nomád vándorol a városokba, elsősorban a fővárosba, Nouakchottba.
Vonzerő, tablettába csomagolva

Itt már azonban jóval drágább a megélhetés, így sok nő már nem engedheti meg magának a kalóriadús étrendet. A hagyomány erősségét mutatja azonban, hogy még az egyre nehezebb életkörülmények között is kiutat keresnek: teheneknek szánt szteroid tablettákat szednek, néha egészen elképesztő mennyisében.

Mondani sem kell, ennek még a kövérségnél is drasztikusabb hatása van a nők egészségére: a mellékhatások sokrétűek lehetnek a veseelégtelenségtől a szívinfarktusig, így egyre többen esnek áldozatul ennek a pusztító szokásnak.

A tévék törik meg a hagyományt

A felmentés váratlan helyről érkezhet: az arab nyelvű műholdas csatornák megtörték az állami tévé monopóliumát, és például az egyik libanoni adó műsorában sok arányos testalkatú énekesnő látható, egészen új mintát mutatva a férfiaknak.

Néha azonban ez túl jól sikerül: több férfi is elvált feleségétől, mondván: "miért nem nézel ki úgy, mint a lányok a tévében?" Vagyis a hagyományoknak erőnek erejével megfelelni akaró nők olyan követelményekkel szembesülnek, amelyeket sokan közülük megérteni sem tudnak.

Ez utóbbi probléma azonban még csak elvétve fordul elő, a legnagyobb gond továbbra is a nők kóros kövérsége, ami a mauritániai társadalmat jól ismerők szerint az évezredek alatt kialakult hagyománnyal együtt csak több generáció alatt változhat meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 07:58
×
×
×
×