eur:
386.82
usd:
355.49
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Nem alszik ki a tűz, amelyen 115 millió kacsát sütöttek meg

Noha az egész környékét lerombolják, égve tartják a kínai főváros második legrégebbi, pekingi kacsát kínáló éttermének tüzét, amely már 143 éve nem aludt ki, és több mint 115 millió szárnyast sütöttek meg felette.

A Tienanmen tértől délre található Sült Kacsa Étteremben ezen a héten tartották meg a lángőrzési ünnepséget, amelynek apropója, hogy az 1864-ben alapított étteremben a felújítás alatt is folyamatosan lobogjon a tűz, amely 143 éve nem aludt ki.

Az étterem gyümölcsfával táplált tüze fölött ezalatt egészen pontosan 115.330.259 kacsát sütöttek meg, ám kedd estétől hat hónapon át nem kerül új adag a vendégek asztalára, az október 1-jei újranyitásig.

Mostanra ez az étterem maradt az egyik utolsó épület az utcában, amelyet még nem takartak el az állványzatok, amelyek a kínai főváros szinte összes régi negyedét elborították, a viharos felújítási-újjáépítési hullám részeként.

Rengeteg régi, különböző történelmi korszakokból származó épületet rombolnak le a 2008-as olimpiára készülő Pekingben, kedden például egy négysávos út építésének kezdetét ünnepelték, amelynek kedvéért gyümölcspiacokat, éttermeket és lakóházakat tettek a földdel egyenlővé.

Az eljárás ellen sokan tiltakoznak, részben a költözésre kényszerített lakók - akiknek családja sok esetben évszázadok óta ugyanabban a házban élt -, részben városvédők, akik a régi városnegyedek pusztulása ellen emelik fel a szavukat.

Utóbbiakat az sem nyugtatja meg, hogy a tervek szerint az étterem utcáját a tervek szerint régi pekingi stílusban építik újjá, mivel a kiköltöztetett emberek soha nem térnek vissza, helyüket új, tehetős lakók veszik át, és ahogy az egyik városvédő fogalmazott: "egy régi kerületet nem lehet betonból és acélból felépíteni".

Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vox
Patrióta harcosokról beszélt üzenetében Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×