eur:
395.3
usd:
371.87
bux:
66257.31
2024. április 16. kedd Csongor

Súlyos gondok: hatéves anorexiások

Nagy-Britanniában most mérték fel először a 13 évnél fiatalabbak táplálkozási zavarait. Az eredmények megdöbbentők: olyan gyereket is találtak, aki már 6 évesen anorexiás volt.

A helyzet azért is aggasztó, mert az ilyen táplálkozási problémák folyamatosan akadályozzák a növekedést, kihatnak a termékenységre és roncsolják a csontokat.

A 2005 márciusában kezdődött kutatás, amelynek során tizenhárom hónap alatt 206, tizenhárom év alatti gyermeket vizsgáltak meg Nagy-Britanniában, súlyos étkezési rendellenességeket tárt fel a bulimiától az anorexiáig, vagy a falásrohamokig.

Már hatévesen

A vizsgált gyerekek felét kórházba rendelték, néhányukon már az éhezés jelei mutatkoztak: a normálisnál alacsonyabb volt a testhőmérsékletük, és lassabb a szívverésük. Tíz százalékukat mesterségesen kellett táplálni.

A legfiatalabb gyerek, akinél táplálkozási rendellenességeket diagnosztizáltak, 6 éves volt, anorexiás.

"Ezek a legbetegebb gyerekek, akik ilyesmivel küzdenek. A tipikus az, hogy kihagyják az étrendjükből a hízlaló ételeket, a csokoládét, az édességeket, a pudingot. Általában az az első lépés ahhoz, hogy vegetáriánussá válnak" - mondta Darsha Nichols gyermekpszichológus.

Befolyásolhatók

A kutatásban részt vett gyerekek harmada anorexiában szenvedett, és csaknem felük túlzottan sokat edzett, hogy alacsonyan tartsák a súlyukat.

A szakértők szerint a gyerekek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a testükre, és egyre inkább érdekli őket a divat és a hírességek világa. Valószínű, hogy befolyásolja őket, hogy szüleik diétáznak.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×