eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Átalakítják a mentőket a kövér betegek miatt

A rengeteg elhízott páciens miatt mentőautói és -helikopterei átalakítására kényszerült az ausztrál mentőszolgálat.

Becslések szerint Ausztráliában a 25 évnél idősebb férfiak kétharmada, a nők több mint fele elhízott vagy túlsúlyos. Sok ausztrál olyan kövér lett, hogy a mentőszolgálat munkatársai csak megnövelt teherbírású hordágyon tudják őket szállítani, amelyek 220 kilogrammos embereket is elbírnak.

Az ország legnépesebb szövetségi állama, Új-Dél-Wales mentőszolgálata bejelentette: még több megnövelt teherbírású mentőautóra lenne szükség.

Évekkel korábban már használatba vettek túlméretes kerekesszékekkel és emelővel ellátott speciális járműveket, ám 2004 óta megduplázódott ezek használata, és már nem bírják a terhelést.

Ezt a helyzetet az egészségügyi dolgozók egyébként is egyre nehezebben tudják kezelni, nemrégiben Sydney-ben például 16 embernek csak több órai megfeszített munkával sikerült kiemelnie egy 400 kilós férfit, miután részben lebontották körülötte a házat.

A jelek szerint ráadásul egyre csak rosszabb lesz a helyzet: a kalóriadús táplálkozás és a kevés mozgás miatt tudósok szerint 2030-ra már az ausztrál gyerekeknek is a fele lesz túlsúlyos vagy elhízott.

Ez önmagában is súlyos gond, ráadásul az elhízás bizonyítottan növeli a mell- és vastagbélrák, továbbá a cukor- és szívbetegség kockázatát is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×