eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Segítsen a madaraknak a kánikulában!

A kánikula nemcsak az embereket, hanem az állatokat is próbára teszi. De míg a házi kedvencek biztosan kapnak mindennap friss vizet, addig a vadon élő madarakra nem sokan gondolnak. A Magyar Madártani Egyesület "madárbarát kert" programja több jó tanáccsal is szolgál a leendő madárbarátoknak.

Magyarországon több mint 3.000 udvar érdemelte ki a madárbarát kert elismerő címet.

Brekszler Szilárd, a madárbarát kert programvezetője azt mondta: nem kerül sok pénzbe, inkább csak figyelmességbe, hogy madárbarát környezetet alakítson ki az, aki a természetet szereti.

Mint mondta, érdemes legalább egy odút kihelyezni, amelyet fészkelési időben a cinegék vagy a verebek elfoglalhatnak. Azt is meghálálják, ha ivó- vagy fürdővizet helyezünk ki nekik.

Ültethetünk a kertünkben olyan növényeket is, amelyek termése eleségül szolgálhat számukra vagy amelyen fészket tudnak rakni.

A madárbarát kert kialakításához nem kell nagy terület - tette hozzá a madártani egyesület munkatársa. A ház mellett álló fa vagy bokor is elegendő a madaraknak, hogy megfelelő élőhelyet alakítsanak ki maguknak.

Ilyenkor nyáron különösen fontos a madáritatók elhelyezése. Egy-egy itató vagy kerti tó a környék egész madárvilágát a kertbe csalogathatja.

Különösen a rigók, vörösbegyek, kék cinegék szeretnek fürödni benne. A legfőbb szempont, hogy az itató ne legyen a tűző napon, és naponta friss víz kerüljön bele- tette hozzá Drekszler Szilárd.

Félárnyékos, árnyékos területre kell kirakni, olyan helyre, ahol macskák nem tudják becserkészni a madarakat.

A szakértő szerint az állatok meghálálják a segítséget. Cserében összeszedik a kertben a rovarokat, a legyeket és a szúnyogokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×