eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nehéz a közszférából átlépni a versenyszférába

Versenyszellem, magas szintű teljesítőképesség, gyors döntési képesség - egy vezetőnek mindezekkel rendelkeznie kell. A magas pozíciókra már képességtesztekkel és a személyiséget feltérképező kérdőívekkel keresik a legalkalmasabb embert.

A vezetők eredményességét nem lehet tökéletesen megmérni, de azt mindenki tudja, hogy vannak kiváló és vannak gyenge főnökök. Az irányító képességei nagyban befolyásolják az egész szervezet eredményességét, ezért a nagyvállalatok már nem bízzák a véletlenre, hogy ki üljön a vezetői székbe - mondta az InfoRádióban Klein Sándor munkapszichológus.

Ha valaki elég okos, még nem biztos, hogy alkalmas vezetőnek. Megfelelő személyiség is kell az irányításhoz, ez pedig manapság már többé-kevésbé mérhető.

A tesztelők a verbális és a numerikus képességek mellett azt is nézik, hogy a jelölt hogyan győz meg másokat, minden helyzetben felvállalja-e az irányítást, tud-e gyorsan dönteni, és képes-e összeállítani a legalkalmasabb csapatot.

A nagyvállalatok már vezetői munkát szimuláló feladatokat is beiktatnak a felvételi eljárásaikba.

Klein Sándor szerint a mai magyar vezetői réteg meglehetősen sokszínű. Egészen más tulajdonságokkal rendelkezik egy non-profit szervezet, egy állami intézmény és egy magáncég, azon belül is egy multinacionális vállalat vezetője.

Más-más attitűddel közelítenek a munkájukhoz, és más tempóban dolgoznak. Mind mondta, elég nehéz sokéves állami szolgálat után áttérni a versenyszférába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×