eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Szedjen ön is algatablettát!

Vitaminok vásárlásakor érdemes a dobozon megnézni, hogy az adott készítményt szintetikusan állítottak elő, vagy szerves gyógykivonat tartalmazza a keresett vitamint - tanácsolja az InfoRádió által megkérdezett sportszakorvos. A két csoport között jelentős eltérések vannak.

Boros Szilvia elmondta: a vitaminkészítmények két nagy csoportját lehet elkülöníteni, aszerint, hogy a vitaminkomponensek milyen formában vannak jelen a tablettákban, kapszulákban.

Az egyik csoport szerves formában tartalmazza a vitaminokat, ezeknél a növényi kivonat strukturálisan van jelen a készítményben. Ilyenek az alga, az ananász vagy Aloe vera kivonatát magukban foglaló tabletták.

A másik csoportba a szintetikus úton előállított vitaminok tartoznak, ilyenek a többi között a multivitaminok és a pezsgőtabbletták.

Nagy különbség a felszívódásban

A két csoport között a felszívódásban van óriási különbség, a szerves formában jelen lévő vitaminok jóval könnyebben hasznosulnak - hangsúlyozta a sportszakorvos.

A szintetikus vitaminok átlagosan mintegy 30 százaléka szívódik fel a szervezetben, szemben a szerves vegyületek 70-80 százalékával.

Boros Szilvia szerint épp ezért érdemes megnézni, milyen vegyületek formájában találhatók meg a vitaminok egy készítményben, ezt az információt általában feltüntetik a dobozokon.

A szintetikus készítményeknek is vannak előnyei, egyrészt olcsóbbak, másrészt segítségükkel pontosabban adagolható a szükséges vitamin-összetétel - tette hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×