eur:
389.41
usd:
361.7
bux:
68052.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: YouTube/PoliceHungary

Fegyverkereskedőket fogtak el Magyarországon és Szlovákiában - videó

A fegyverek Svédországba, Spanyolországba, valamint Dél-Afrikába is eljutottak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) győri egysége 2022. július 12-én a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel (NAKA), valamint az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatallal (LKA NÖ) együtt hajtotta végre a Parketár műveletsorozatot, aminek nyomán rajtaütöttek egy rajkai fegyverraktáron. Ott 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 000 lőszert, 285 fegyvertárat, 13 hangtompítót, valamint több mint 7,5 kg robbanószert foglaltak le.

A különböző harcászati eszközöket annak a szlovák férfinak, Dusan S.-nek a rajkai házában találták, aki a gyanú szerint a fegyverkereskedő bűnbanda feje volt. Amikor a KR Bevetést Támogató Osztálya elfogta, gépkocsijában is találtak éles lőfegyvert. A nyomozók kiderítették, hogy a férfi, illetve a felesége jó néhány fegyver tekintetében rendelkezik ugyan szlovákiai belföldi fegyvertartási engedéllyel, azonban sem európaival, sem magyarországival nem. Ráadásul 19 olyan fegyvert találtak náluk, amelyek engedély nélkül tartott, illegálisan átalakított lőfegyverek voltak. Ezek közül egyet köröztek, mert azt a németországi Würzburgból egy betörés során lopták el ismeretlenek.

Az NNI, szorosan együttműködve a NAKA-val és az Europollal, a fegyverek előzményadatai után kezdett el vizsgálódni. Ki is derítették, hogy a szlovák fegyvereket még átalakítás előtt olyan strómanok vásárolták meg eredetileg, akik minimális ellenértékért cserébe csak a nevüket adták az üzlethez. Névleg ők szerepeltek a dokumentációkon, viszont a fegyverek valódi birtoklói már nem ők voltak - írta beszámolójában a rendőrség.

A JIT eredményei

Az ügyet felügyelő Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség és a szlovák Speciális Ügyészség vezetői az Eurojust égisze alatt 2023 januárjában létrehoztak egy szlovák–magyar nyomozócsoportot, melynek a NAKA és a KR NNI mellett az Europol is tagja volt. Így alakult meg a JIT, amit az ügyészség irányított.

A strómanok útján elindulva a nyomozók feltárták, hogy három év alatt – vagyis 2014 és 2016 között – a négy szlovák férfi nevére összesen közel 600 hatástalan, illetve kis kaliberű fegyvert regisztráltak. Miután minden bizonyítékot összegyűjtöttek ellenük, nemzetközi akciót szerveztek az elfogásukra. Mivel egyikük egy másik ügyből kifolyólag már három éve jogerős szabadságvesztését töltötte a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben, így három társára csaptak le a rendőrök 2023. április 19-én. A NAKA és a KR NNI nyomozóin kívül az elfogásban részt vettek a szlovák készenléti kommandó tagjai is. Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen tartottak kutatásokat.

Forrás: YouTube/PoliceHungary
Forrás: YouTube/PoliceHungary

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy olyan, eredetileg esztergályosműhelyként funkcionáló, kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek egy részét lakóhellyé alakította át.

A férfi ott raktározta a hatástalan fegyvereket addig, míg azokat át nem alakították éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, körülbelül 2000 különböző kaliberű lőszert, 40 fegyvertárat, 29 hangtompítót és 7 gránátot foglaltak le.

A szlovák–magyar közös nyomozócsoport második akciója szeptember 28-án volt. További két szlovák férfit fogtak el a rendőrök. Egyiküket Rajkán, másikukat Pozsonyban. A náluk talált fegyvereket is lefoglalták.

A JIT-nek köszönhetően Magyarországon három, míg Szlovákiában négy gyanúsítottal szemben sikerült az eljárást lefolytatni, és ezzel nagy csapást mérni az illegális nemzetközi fegyverkereskedelemre.

A fegyverek útja

Az NNI győri egysége az elfogott személyek elleni nyomozással még nem fejezte be végleg a fegyverekkel kapcsolatos felderítést, ugyanis céljuk feltérképezni a bűnbandához került 600 fegyver sorsát, ezért mind az európai, mind a transzatlanti partnereiknek elküldték a fegyverek sorozatszámait.

Az Europol, az ATF (Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda), valamint az Interpol munkatársaival sikerült már kideríteni, hogy fegyverek

Svédországba, Spanyolországba, illetve Dél-Afrikába is jutottak.

Ezek mindegyike bűncselekményhez köthető.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×