eur:
396.48
usd:
369.08
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: Pixabay

Hat mázsa álcázott drog akadt fenn a hatóságok hálóján - új drogszállítási tranzitközpont jöhet létre

Ez volt eddig a harmadik legjelentősebb kokainfogás az országban, amely szakértők szerint egyre inkább kezd az Európába szánt drog fontos tranzitközpontjává válni.

Ali Yerlikaya az X-en jelentette be, hogy a rendőrség három tartományban végrehajtott akciói során 608 kilogramm, többnyire folyékony állapotú kokaint, illetve csaknem 830 kilogramm olyan vegyi anyagot foglaltak le, amelyet a kábítószer feldolgozásához használnak. A razziák egy nemzetközi bűnszervezetet vettek célba, amelynek őrizetbe vették a libanoni-venezuelai illetőségű vezetőjét három további külföldi társával és kilenc török állampolgárral együtt. A bűnbanda Tekirdag és Antalya tartományokban szőlőskertekben készítették és rejtegették a kokaint műtrágyának álcázott csomagolásban.

A szervezett bűnözést figyelő csoportok szerint egyre inkább tendencia, hogy a Dél-Amerikából Európába szánt kokaint Törökországon keresztül juttatják be a kontinensre Hollandia helyett, mert az ottani rotterdami kikötőben szigorították az ellenőrzéseket. A Global Initiative Against Transnational Organized Crime nevű szervezet tavaly októberi jelentésében az állt, hogy a törökországi kokainfogások 44 százalékos emelkedése 2021 és 2022 között nem tükröződött a helyi drogfogyasztás mértékében, ami azt jelzi, hogy Törökország feltehetően "drogfolyosóként" működik.

A legnagyobb kokainfogás Törökországban 2021-ben volt, akkor 1,1 tonnát foglaltak le a kábítószerből Mersin kikötőjében Ecuadorból érkezett banánosdobozokba rejtve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×