eur:
396.38
usd:
370.93
bux:
70950.32
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Forrás: Pexels

Élő halottat fogtak Érden a rendőrök

Különös bűnügy zárult le tavaly decemberben, mikor a rendőrök elfogtak egy halottnak nyilvánított, büntetése elől szökésben lévő férfit.

2023. december 6-án egy érdi szupermarket parkolójában fogták el a halottá nyilvánított L. Gábort, aki így akarta megúszni a rá váró többéves szabadságvesztést. Külföldön tartózkodott, de „halálát” követően háziorvosával és ügyvédjével is telefonált - írja beszámolójában a rendőrség.

Nagy Gábor alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztály kiemelt főnyomozója a Zsaru magazinnak adott interjúban mesélte el az ügy részleteit. A férfit a Nyíregyházi Törvényszék közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. Másodfokon az ügy Debrecenbe került, de tárgyalás nem volt, mert 2023. április 19-én az eljárást a vádlott halála miatt beszüntették.

Amikor erről az első fokon eljáró, nyíregyházi bírónő értesült, gyanút fogott. Szemügyre vette az ausztriai dokumentum hiteles fordítása alapján kiállított halotti anyakönyvi kivonatot, és kérelmet írt a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnak, hogy kérjenek a klagenfurti halálesetről hivatalos tájékoztatást. Amikor megtudta, hogy 2022. november 29-én nem hunyt el L. Gábor magyar állampolgár Ausztria területén, ezt jelezte az ügyészségnek, amely pedig őket bízta meg a nyomozással.

Az informatikus végzettségű férfi korábban Érden élt, élettársát és három gyermeket "hagyott hátra". Az állítólagos egykori élettárs kezdeményezte a rendőrségnél, hogy a férfi neve és fényképe kerüljön le a police.hu körözési toplistájáról, mivel elhalálozott, és panaszt is tett a rendőrökre, amiért elhunyt párját keresgélik.

A nyomozók gyanították, hogy a férfi külföldön rejtőzködik, ezért nem Érdre, hanem Ausztriára koncentráltak, hadd gondolják, hogy a nyomozás lezárult.

Kiderült, hogy a "halott" hét hónappal halála után felhívta háziorvosát és dokumentumokat kért tőle, amelyeket a testvére vett át, és ez is arra utalt, hogy Magyarország területén kívül tartózkodik - mesélte az alezredes.

Októberben a gyámhatóság meghallgatta azt az érdi ügyvédnőt, aki egy gyermekelhelyezési perben képviselte L. Gábort, és, amikor közölték vele, hogy ügyfele tavaly novemberben elhalálozott, a jogász elcsodálkozott, mondván, márciusban beszélt vele telefonon, így szerezték meg a szökevény telefonszámát. Novemberben észlelték, hogy az ausztriai előfizetésű mobilszolgáltatás használója megérkezett Érdre.

Hamarosan egy ismerős jelezte, hogy látta a férfit egy osztrák rendszámú gépjárműben, és a térfigyelő kamerák felvételei alapján a rendőrök előkészítették az elfogását. Erre december 6-án került sor egy érdi szupermarket parkolójában.

A kihallgatása során a férfi azt állította, hogy az ausztriai halotti anyakönyvi kivonatot a sötét webről rendelte, és 1500 euró értékben kriptovalutával fizetett érte, azonban, ahogy a főnyomozó elmondta, átverték, mert

a NEBEK által kezdeményezett vizsgálat kiderítette, hogy a kiállítás időpontjában már rég nem praktizált a dokumentumot állítólag kibocsátó anyakönyvvezető.

A fordítást L. Gábor egyik budapesti jó barátja végezte, amelyet ezután benyújtott a kormányhivatalnak.

A rendőrök az elfogás után azonnal tájékoztatták a Fővárosi Kormányhivatalt, amely pedig hamar visszahelyezte L. Gábort a közhiteles anyakönyvi nyilvántartásba. Az élettárs kihallgatása során a nő azt állította, akkor tudta meg, hogy párja mégsem halott, amikor a férfi egy hónappal azelőtt benyitott érdi házuk ajtaján.

L. Gábor letartóztatásban várja korábbi büntetőperének folytatását másodfokon, az ügyből kifolyólag pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×