eur:
389.2
usd:
359.37
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
Migránsok és rendőrök a vajdasági Horgoson 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Migráns-bandaháború a szerb-magyar határnál, halottak

Legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült abban a lövöldözésben, amely péntek hajnalban tört ki migránsbandák között a magyar határ melletti Horgos külterületén - erősítette meg a rendőrség a szerbiai közszolgálati televízió értesülését.

Sors Róbert, a település vezetője a Szabadkai Magyar Rádiónak azt mondta, a rendőrség biztosította a terepet, Horgoson nincs veszély, ám mindenkit arra kért, hogy ne menjen a közeli Szelevényi erdő felé, amelynek közelében a lövöldözés történt.

Az M1 aktuális csatorna Híradójában pénteken délelőtt elhangzott: hajnali 3 óra körül kezdődött a lövöldözés a környéken, ahol az utóbbi időben migránsok szálltak meg a lakatlan birtokokat. A faluban még reggel a piacra menők is hallották az automata fegyverekből leadott lövéseket. Azóta a szerb rendőrök lezárták, biztosítják a területet és megkezdték a migránsok elszállítását - mondta a riporter a helyszínről.

Hozzátette: a horgosiak kálváriája már 2015 óta tart, rendszeresek az atrocitások. Most megint félnek, azt tanácsolták nekik, hogy zárkózzanak be, aki teheti ne menjen ki a faluból.

A szerbiai horgos tanácselnöke a Blikknek elmondta, a szerb rendőrség lezárta a környéket, a gyümölcsösökben a szüret pénteken elmarad. Az iskola működik, de aki félti a gyermekét és meg tudja oldani az elhelyezését, annak nem kell bevinnie. Róbert Sors felidézte:

"a településtől 2-3 kilométerre levő Szelevényi erdő felől jöttek a lövések hangjai, több sorozat, legalább száz lövés, ilyen fegyverropogást még nem hallottunk.

Reggelre a szerb rendőrség lezárta a környéket, a lövöldözés környékén lévő gyümölcsösökhöz vezető utakon nincs bejárás, a mai szüret elmarad. A faluból kivezető utakon is rendőrautók állnak keresztbe, senki nem jöhet be igazoltatás nélkül. Az iskola vezetőivel konzultáltam, a tanítás ma nem marad el, de ha egy szülő úgy dönt, otthon nagyobb biztonságban van a gyermeke akkor ma igazolt a távolmaradása."

A polgármester - hivatalos megfogalmazás szerint a helyi közösségi tanács elnöke - elmondta, jelenleg is kint van a területen, a rendőrségi kordonnál folyamatosan próbál tájékozódni arról mi is történt.

M1: a gyerekek fele ment csak iskolába Horgoson

A szerbiai Horgoson csak a gyerekek fele ment péntek reggel iskolába a környéken órákon át tartó éjszakai lövöldözés miatt - közölte az M1 aktuális csatorna Híradója péntek délután. A helyi általános iskola igazgatójának tájékoztatása szerint a szülők csak a gyerekek felét engedték pénteken iskolába, de ez ma igazolt hiányzásnak számít. Az M1 tudósítója elmondta, hogy féltik gyermekeiket a horgosiak; volt, aki el is hozta az iskolából a gyerekét, a település közterületei pedig feltűnően üresek.

Az utóbbi néhány hónapban több leszámolás is történt a szerb-magyar határ közelében migránscsoportok és embercsempészbandák között.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 24. 18:40
2024. február 24. 09:08
×
×
×
×