eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Rendőrségi kordon egy robbantás helyszíne közelében Esztergom külterületén 2023. szeptember 21-én. Az előző nap rendőri intézkedés közben egy körözés alatt álló férfi - az elsődleges információk alapján - szándékosan gázrobbanást idézett elő egy bűnügyi akció során. A robbantás következtében a Terrorelhárítási Központ egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Esztergomi részletek: "egy flexszel vágta el a gázpalackot, 8-10 métert repültek az emberek"

Részletes, de rövid ismertetőt tartott az esztergomi robbantásról a Terrorelhárítási Központ Főigazgatója, Hajdu János.

Korábban többszörösen is körözték azt a férfit, aki szerda este rendőri intézkedés közben gázpalackot robbantott Esztergomban, egy rendőr halálát okozva.

Mint Hajdu János TEK-főigazgató csütörtök délutáni tájékoztatójából kiderült, rendkívül agresszív férfinak ismerte a környezete az elkövetőt.

Elmondta, a férfi elfogását végezték épp Esztergomban szerdán, délután 14 óra 20 perctől kezdve, a férfit körülzárták, ő egy teraszról kommunikált a TEK-esekkel, de nem jött elő. Fokozottan kérték a helyszínen az akcióban részt vevőket, hogy óvják meg a férfi életét, de a bő 4 órás túsztárgyalás folyamán végig agresszív volt a férfi, és bár hullámzott az eredményességi kilátás, a sötétedés sürgette az akciót.

Négy és fél óra múltán a behatoláskor a TEK-esek a kaput megnyitották, innentől másodpercek alatt lezajlottak a végzetes események, egyetlenegy kommandós sem tudott belépni az épületbe, mivel az

ajtónyitáskor a férfi egy flexszel egy gázpalackot megnyitotta, ekkor történt a robbanás a flex szikrája hatására.

Az ajtóban elhelyezkedő kollégák 8-10 métert repülve egy tóba vagy egy tó partjára estek, több közel álló, az akcióban részt vevő ember megsérült.

Azonnal megkezdődött az orvos team munkája, többeket a törmelék alatt, illetve a tóban kerestek, onnan mentettek ki.

Egy rendőr a helyszínen elhunyt, többeket kórházba szállítottak, 5 TEK-es súlyos, 3 könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérülések égési, borda-, illetve fogsérülések, törések.

A helyszínen lévő ügyész, látva a körülményeket megállapította a művelet jogszerűségét, nem is támasztott semmilyen aggályt, kifogást. Hajnalban a jelentésekből is kiderült Hajdu János számára, hogy a művelet szakszerűen zajlott, a taktikai eljárások is kifogástalanok voltak, igaz, "mindig el lehet járni körültekintőbben" szerinte.

"Ma már kimondhatjuk, az agresszivitásban benne volt, hogy az elkövető akár a rendőrökkel együtt is meghal" - összegzett.

A rendőrség időközben közzétett egy videót, amelyen az látszik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meglátogatta a robbantás több sérültjét:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×