eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Rendőrségi kordon egy robbantás helyszíne közelében Esztergom külterületén 2023. szeptember 21-én. Az előző nap rendőri intézkedés közben egy körözés alatt álló férfi - az elsődleges információk alapján - szándékosan gázrobbanást idézett elő egy bűnügyi akció során. A robbantás következtében a Terrorelhárítási Központ egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Esztergomi részletek: "egy flexszel vágta el a gázpalackot, 8-10 métert repültek az emberek"

Részletes, de rövid ismertetőt tartott az esztergomi robbantásról a Terrorelhárítási Központ Főigazgatója, Hajdu János.

Korábban többszörösen is körözték azt a férfit, aki szerda este rendőri intézkedés közben gázpalackot robbantott Esztergomban, egy rendőr halálát okozva.

Mint Hajdu János TEK-főigazgató csütörtök délutáni tájékoztatójából kiderült, rendkívül agresszív férfinak ismerte a környezete az elkövetőt.

Elmondta, a férfi elfogását végezték épp Esztergomban szerdán, délután 14 óra 20 perctől kezdve, a férfit körülzárták, ő egy teraszról kommunikált a TEK-esekkel, de nem jött elő. Fokozottan kérték a helyszínen az akcióban részt vevőket, hogy óvják meg a férfi életét, de a bő 4 órás túsztárgyalás folyamán végig agresszív volt a férfi, és bár hullámzott az eredményességi kilátás, a sötétedés sürgette az akciót.

Négy és fél óra múltán a behatoláskor a TEK-esek a kaput megnyitották, innentől másodpercek alatt lezajlottak a végzetes események, egyetlenegy kommandós sem tudott belépni az épületbe, mivel az

ajtónyitáskor a férfi egy flexszel egy gázpalackot megnyitotta, ekkor történt a robbanás a flex szikrája hatására.

Az ajtóban elhelyezkedő kollégák 8-10 métert repülve egy tóba vagy egy tó partjára estek, több közel álló, az akcióban részt vevő ember megsérült.

Azonnal megkezdődött az orvos team munkája, többeket a törmelék alatt, illetve a tóban kerestek, onnan mentettek ki.

Egy rendőr a helyszínen elhunyt, többeket kórházba szállítottak, 5 TEK-es súlyos, 3 könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérülések égési, borda-, illetve fogsérülések, törések.

A helyszínen lévő ügyész, látva a körülményeket megállapította a művelet jogszerűségét, nem is támasztott semmilyen aggályt, kifogást. Hajnalban a jelentésekből is kiderült Hajdu János számára, hogy a művelet szakszerűen zajlott, a taktikai eljárások is kifogástalanok voltak, igaz, "mindig el lehet járni körültekintőbben" szerinte.

"Ma már kimondhatjuk, az agresszivitásban benne volt, hogy az elkövető akár a rendőrökkel együtt is meghal" - összegzett.

A rendőrség időközben közzétett egy videót, amelyen az látszik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meglátogatta a robbantás több sérültjét:

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 09:21
×
×
×
×