eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Egy rendőr a Véda automata közlekedés-ellenőrzési rendszer egyik sebességmérőjével a 6-os főúton, Pécs határában 2016. április 21-én. Csaknem kilencszáz magyarországi helyszínen ellenőrzi a rendőrség a sebességhatár túllépését reggel hat óra óta 24 órán keresztül a Speedmarathon nemzetközi akció keretében.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Gyorshajtás: megvan, hol a legolcsóbb és hol a legdrágább

A sebességhatárok átlépése után fizetendő bírságtételek alapján Magyarország az európai államok középmezőnyébe tartozik.

Európai viszonylatban a sebességtúllépés magyar bírságolási rendszere – a kiszabott összeg tekintetében – nem számít sem túl szigorúnak, sem túl megengedőnek – írja a napi.hu. A jelenlegi szabályozás alapján a gyorshajtás Magyarországon minimum 30 ezer, és legfeljebb 300 ezer forintos pénzbírsággal büntethető.

Ezzel szemben Európának a sebességtúllépés szempontjából legelnézőbbnek számító országában, Csehországban a gyorshajtás miatt fizetendő bírság minimuma 500 cseh korona, azaz kevesebb mint 8000 forint, a maximuma pedig 2000 cseh korona (kevesebb mint 32 ezer forint).

Olaszország a középutat képviseli az európai kontinensen azzal, hogy ott a büntetések kiindulási összege ugyan mindössze 41 euró (közel 16 ezer forint), ám meglehetősen magasra növekedhet a vétség súlyosságával arányosan. Ha a sebességtúllépés 60 km/óra feletti 828–3133 euró (313 ezer–1,2 millió forint) lehet a befizetendő összeg.

Ugyanakkor az általános sebességtúllépési szankciók szempontjából Norvégia a legszigorúbb Európában. Az észak-európai országban az év elején jelentős mértékben, átlagosan 30 százalékkal emelték a kiszabott büntetést. Bizonyos esetekben a jogosítványt is bevonhatják, így például egy 46 km/órás sebességtúllépés városon belül 18 nap börtönbüntetést vonhat maga után.

Norvégiában bírság jár annak a sofőrnek is, aki túl lassú. Abban az esetben, ha valaki az autópályán, 90 km/óra vagy magasabb sebességkorlátozás mellett nem éri el a 40 km/órás sebességet, az 15 100 koronás, azaz 492 ezer forintos büntetést fizethet.

Egyedi alapon viszont a legtöbbet Finnországban fizethetnek az autósok a sebességhatárok be nem tartásáért. A Wiklof Holding AB holdingtársaság elnöke például 82 km/óra sebességgel haladt a megengedett 50 km/óra helyett, ezért pedig 121 ezer eurót, azaz több mint 45 millió forintot kellett fizetnie. Ez az extrém magas bírság összeg annak tudható be, hogy Finnországban jövedelemalapú a bírságolási rendszer. A finn rendőrök a vétséget elkövető bevételeihez mérten, arányosítva számolják ki, mennyit is kell az adott sebességátlépésért fizetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×