INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

pécsvárad

uniós pénz

zádori jános

Concept of Eurozone, European economy, stock market in EU

Jogtalanul hívhattak le 700 millió forintnyi uniós támogatást Pécsváradon, de...

Infostart / MTI

A "buliban" a település vezetője is benne lehetett - így látták az első eljárásban, amely most újraindul.

A Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szekszárdi Törvényszék elsőkokú ítéletét, egyben a bíróságot új eljárásra utasította abban az ügyben, amelyben több vádlottra - köztük Zádori János, Pécsvárad 2014 óta hivatalban lévő független polgármesterre - szabadságvesztést szabtak ki tavaly nyáron.

A táblabíróság a keddi döntésről szóló, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak, különböző gazdasági társaságok képviselőiként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtévesztésével, állattartó telepek és technológiai berendezések korszerűsítésére jogtalanul igényeltek és hívtak le több mint 700 millió forintnyi európai uniós és állami támogatást.

A bíróság első fokon három vádlottat költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt 4 évtől 4 év 10 hónapig tartó szabadságvesztésre, gazdálkodó szervezet vezetésétől eltiltásra ítélte, és 200 millió forintnyi értékben vagyonelkobzást rendelt el. Három vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, illetve számvitel rendjének megsértése, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt a bíróság.

Az ítélet ellen a vádlottak, védőik és az ügyészség is fellebbezett.

Az ítélőtábla az elsőfokú ítéletét hatályon kívül helyezte és a törvényszéket új eljárásra utasította.

A Szekszárdi Törvényszék tavaly azt közölte, hogy Zádori János első fokon, nem jogerősen független pécsváradi polgármestert négy és fél év börtönre, valamint csaknem 240 millió forint vagyonelkobzásra ítélték bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalás miatt.

Az akkori kommüniké szerint az ügy másodrendű vádlottja által képviselt MG Sziget Kft. 2012-ben és 2013-ban mintegy másfél milliárd forint támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól egy sellyei tojótyúktelep létrehozására. A vádirat szerint a baromfitelepen a pályázatban feltüntetett technológia helyett olcsóbbat építettek be, túlárazták a beruházást. Zádori János és az ügy hatodrendű vádlottja ehhez számlák kiállításával, szerződésekkel segítséget nyújtott. A polgármestert azzal is vádolták, hogy az általa képviselt cég nevében 37 millió forintos fiktív szerződést kötött az ötödrendű vádlott által képviselt céggel a baromfiistállókban végzendő munkára.

Nyitókép: Oleg Elkov/Getty Images
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018