eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Veszélyben a magyarok - újra támadnak a kiberbűnözők

Kéretlen SMS üzenetek útján terjedő kártevőre figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) és az OTP Bank.

Az NKI honlapján pénteken közzétett rendkívüli tájékoztatóban azt írták: az új-zélandi CERT jelzése szerint visszatért a korábban Magyarországon is széles körben terjedő androidos, úgynevezett FluBot kártevő, azt továbbra is SMS-ekben szereplő hivatkozásokkal terjesztik a kiberbűnözők.

Az üzenetek tartalma eltérő lehet: függőben lévő csomagkézbesítésről, a címzettel megosztott fényképalbumról vagy például hangpostaüzenet érkezéséről szólnak.

A korábbiakhoz képest különbség azonban, hogy az üzenetekben szereplő hivatkozások ezúttal egy olyan weboldalt nyitnak meg a böngészőben, amely egy hamis biztonsági frissítésről szól.

Valójában az érintett eszköz akkor fertőződik meg, ha rákattintanak a hamis biztonsági frissítés telepítésére. Ezt követően a bűnözők jelszavakat és címlistákat is le tudnak tölteni az adott készülékről

- figyelmeztetett az OTP Bank.

Az NKI és a pénzintézet nyomatékosan javasolja, hogy

  • senki se kattintson a gyanús SMS-ekben szereplő hivatkozásokra,
  • ne engedélyezzék az ismeretlen alkalmazások telepítését.
  • Ha valaki csomag érkezését várja és szeretne tájékozódni a kézbesítés állapotáról, javasolt mindig kézzel beírni a szállító cég weboldalának címét és ott megadni a csomag azonosítóját.

Ha valaki ilyen üzenetet kap, jelentse a CSIRT@nki.gov.hu e-mail címre - írta az NKI.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×