eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube/PoliceHungary

Karácsony előtt kaszáltak óriásit a magyarokon - lecsapott a rendőrség

Az első két feljelentéshez gyorsan több száz érkezett szerte az országból - mostanra a számuk 3572. Az eddig összesített kár megközelíti a 150 millió forintot. Felgöngyölítették az ügyet a rendőrök és végül egy időben, 12 helyszínre, 14 emberért indult a karaván.

A közvélemény számára eddig láthatatlan nyomozás a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon kezdődött. Miután a kezdeti két, összesen 198.291 forintos kárt tartalmazó feljelentéshez rövid idő alatt több száz hasonló érkezett az ország minden részéről, a bűnügyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vagyon elleni bűncselekmények felderítésére szakosodott egysége, a Gazdaságvédelmi Osztály vette át. A sértettek mindegyike webáruházból vásárolt termékeit hiányolta, miután az előre átutalt vételár ellenében hiába várta megrendelésének érkezését, ráadásul a cég is elérhetetlenné vált - kezdődik a rendőrségi beszámoló.

A nyomozás kezdetén derült ki, hogy a csapat egy korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. kerületi Rendőrkapitánysága által elrendelt büntetőeljárásban is érintett, annak a csalási ügynek jelenleg több mint 870 sértettje ismert.

A XVI. kerületi nyomozók egy tavaly november végén tett feljelentés alapján eredtek az akkor még ismeretlen tettesek nyomába. Kiderítették, hogy

a vizna.hu webáruház működtetői egy hét leforgása alatt 870 embert vertek át közel 50 millió forint kárt okozva.

Főként háztartási kis-, és nagy gépek, híradástechnikai eszközök, bútorok, konyhai gépek, építőanyagok iránt érdeklődő megrendelők estek áldozatul. A rendőrök a csoport több tagját azonosították, miközben kihallgattak több mint 600 sértettet.

A vagyonvisszaszerzés biztosítása érdekében zároltattak közel 4 millió forintot azon a bankszámlán, ahová az átvert megrendelők előre átutalt pénze folyt be.

Miután az idén áprilisban Szigetszentmiklóson indult, majd a Pest MRFK gazdaságvédelmi nyomozóihoz átkerült ügyről tudomást szereztek, egy percig nem volt kérdés, hogy a két szervezeti egység együtt számol le a csalókkal. A BRFK és a Pest MRFK nyomozóinak közös felderítése szorosan összefonódott, amelybe aztán fokozatosan az NNI és a Nógrád MRFK is bekapcsolódott. Az együttes erő meghozta a várt eredményt.

A felderítés során kiderült, hogy a csalásokra létrehozott weboldalakat rövid ideig, sokszor csak 1 hétig működtették. Az első vevői reklamációk beérkezésekor megszüntették és

más domain-névvel, más cégnévvel, bankszámlaszámmal, de ugyanazon célból újat hoztak létre.

A legutoljára megalkotott buypoint.hu működési idejéből nem sok maradt hátra, ezért az a döntés született, mielőtt az eltűnik és egy vadonatúj webáruház újabb áldozatokra kezdene vadászni, lecsapnak a csapatra.

A 2021. június 30-ai akció hajnalán 45 szolgálati kocsival 100 rendőr indult meg egyszerre a két megyei és a fővárosi lakcímekre. Az elfogások között ugyan földrajzilag több száz kilométeres távolság is volt, ám egy időben, egyszerre nyíltak a lakásajtók.

A mintegy 2 óra alatt végrehajtott rajtaütésben nyomozók, járőrök vállvetve egészítették ki egymást, kire a helyszín és az elfogottak helyben maradásának biztosítása, kire a lakások, gépkocsik kutatása, a bizonyítékok összegyűjtése, zacskózása jutott. A rendőrök nagy értékű gépjárműveket, mobiltelefonokat, számítógépeket, laptopokat, okostelevíziókat, ékszereket, készpénzt foglaltak le több tízmillió forint értékben, valamint több mint 10 millió forintot zároltak bankszámlákon a vagyonvisszaszerzés biztosítása érdekében.

A BRFK és a Pest MRFK nyomozásai alapján a vizna.hu, a larte.hu, a topbuy.hu, a balne.hu, gente.hu, valamint a buypoint.hu weboldalon keresztül vásárló és átvert áldozatok száma - a rendőrség tudomása szerint - jelenleg 3572. Az eddig összesített kár megközelíti a 150 millió forintot.

A rendőrségi akció mérlege: 14 előállított, 11 gyanúsított, öt őrizetbe vett.

A rendőrök öt férfi, V. László, B. Zsolt, M. Márk Gyula, K. Viktor és K. Gergő további személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedését kezdeményezték. Négy férfi, a 2129 rendbeli csalás vétségének, valamint 573 rendbeli csalás bűntettével meggyanúsított K. Gergő, V. László és K. Viktor és B. Zsolt letartóztatását, illetve M. Márk Gyula bűnügyi felügyeletét a bíróság azóta elrendelte.

A bűncselekménysorozat elkövetőivel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. kerületi Rendőrkapitánysága, illetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya pénzmosás és csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×