eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Portik Tamás vádlottat kísérik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. Harmadszor tárgyalják újra első fokon a Prisztás József vállalkozó ellen 1996-ban elkövetett merénylet büntetőügyét. Az első perben Portik Tamást felbujtóként 11 év fegyházra ítélték, a gyilkosság végrehajtásával vádolt H. István tíz évet kapott. A Fővárosi Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el, de Portikékat ez alkalommal is bűnösnek találták, büntetésüket 15 évre emelték. Az ügyben 2017 végén állt be újabb fordulat, amikor a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanira ítélt Jozef Rohác azt mondta, más követte el a gyilkosságot, majd a perújítási nyomozásban magára vállalta a gyilkosságot.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Prisztás-gyilkosság: sikerre vezetett az ügyészi indítvány

Az alapügyben eljáró bíróságok Portik Tamás I. rendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen 15 évi, Hatvani István II. rendű vádlottat emberölés bűntettéért 15 évi, míg Fazekas Ferenc III. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettéért 10 év fegyházbüntetésre ítélték.

Az úgynevezett Prisztás-gyilkosság bűnügyében hozott jogerős ítélet ellen azért rendelték el a perújítást mindhárom terheltre, mert a bérgyilkosként ismertté vált Jozef Rohac olyan tartalmú vallomást tett, amely szerint az emberölést ő maga követte el és a megbízatást Jozef Hamalától kapta – olvasható a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

A perújítási eljárás során a Fővárosi Törvényszék 2020. február 14-én kihirdetett ítéletével a perújítást a II. rendű terhelt, Hatvani István tekintetében alaposnak találta, ezért vele szemben a jogerős ügydöntő határozatot hatályon kívül helyezte és őt felmentette, míg

Portik Tamás I. rendű és Fazekas Ferenc III. rendű terheltek tekintetében a perújítást elutasította.

Ezen elsőfokú ítélet ellen a Fővárosi Főügyészség Hatvani István II. rendű terhelt terhére, a perújítás elutasítása végett, míg az I. és a II. rendű terhelt és védője felmentés érdekében fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a felmentett tettes tekintetében a perújítás elutasítását, míg a részesként elmarasztalt terhelteknél az elsőfokú ítélet helyben hagyását kezdeményezte a másodfokú bíróságnál.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2021. február 16. napján kihirdetett ítéletével az elsőfokú ítéletet Hatvani István II. rendű terhelt vonatkozásában megváltoztatta, és az ő tekintetében is elutasította a perújítást. A fellebbviteli bíróság egyetértett azzal az ügyészi állásponttal, hogy az elsőfokú bíróság ítélete megalapozatlan, mivel iratellenes és téves ténybeli következtetéseket tartalmaz. Egyetértett továbbá azzal, hogy Jozef Rohac vallomása olyan ellentmondásokat tartalmaz, amely miatt nem volt alkalmas arra, hogy az alapügyben eljáró bíróságok bizonyíték mérlegelő tevékenysége eredményét megingassa és észszerű kételyt ébresszen a terheltek bűnössége iránt.

Nem tartotta elfogadhatónak azt az elsőbírói bizonyíték értékelést, amely szerint Jozef Rohac vallomása a tettes személyét illetően elfogadható, míg a részesek tekintetében nem.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatára tekintettel mindhárom terheltnél hatályban maradt a jogerős marasztalás.

A bűnügyben a korábban kiadott ügyészségi közlemények itt és itt olvashatóak.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×