eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Vádat emeltek egy volt ügyész és egykori pénzügyőrök ellen korrupció miatt

Bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség 14 ember - köztük egy volt ügyész és három egykori pénzügyőr - ellen a Debreceni Törvényszékre - közölte a főügyészség vezetője.

A vádirat lényege szerint a bűnüldöző szervek látókörébe került, illetve büntetőeljárás alá vont személyek tízmilliós nagyságrendű összegeket fizettek egy csoportnak, melynek

tagja volt három, a NAV regionális bűnügyi igazgatóságának – részben vezető beosztású – hivatásos állományú tagja, egy járási ügyészségi ügyész és egy ügyvéd.

A kifizetett jogtalan előnyért cserébe a csoport tagjai ún. hatósági „védelmet” ígértek és működésük során megismert bűnügyi információkat szolgáltattak ki az arra jogosulatlan személyeknek, a büntetőeljárás alóli mentesülésük, vagy cselekményük enyhébb elbírálása érdekében.

A korábban letartóztatásban volt ügyész és pénzügyőr vádlottak az eddigi eljárás során nem tettek vallomást, hivatásos jogviszonyuk megszűnt, jelenleg valamennyien szabadlábon védekeznek.

A többi vádlott a bűnügyi információkat megvásárló személyek, továbbá két, befolyással üzérkedő ügyvéd.

A vesztegetést elkövető volt hivatásos állományú vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa - a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel - huszonnégy év.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 15:12
×
×
×
×