eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Valaki felelni fog azért, hogy a Viking-kapitány nem is törölt adatokat a tragédia idején

Az ukrán kapitány letartóztatásában szerepet játszott, hogy az első szakvélemény szerint fényképeket és üzeneteket törölt az ukrán kapitány, de ez a szakvélemény, úgy tűnik, nem volt pontos.

Téves igazságügyi szakvélemény készült a Hableány-tragédia ügyében, de nem tudni arról, hogy a Fővárosi Főügyészség esetleg fegyelmi eljárást kezdeményez emiatt, a szakvélemény problémáiról pedig ők is csak a sajtóból értesültek csütörtökön - írja az Index az Igazságügyi Szakértői Kamara elnökhelyettesére, Horváth Csabára hivatkozva.

Az ügyészség azután adott ki az ügyben közleményt, hogy csütörtökön a lap rákérdezett arra a legfrissebb rendőrségi jelentésre, melyből kiderült, hogy a Viking-hajó kapitánya sem üzeneteket, sem fotókat nem törölt a telefonjából.

Bár az ügyészség június elején a saját honlapján írt a törlésről, kiadott közleményében most a szakértő felelősségét firtatja és fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene.

A Viking-kapitány letartóztatásában egyébként szerepet is játszott az a hivatalos szakvélemény, hogy adatokat törölt a baleset után kevéssel a mobiljáról.

Az ügyben korábban igazságügyi szakértői vélemény állapította meg, hogy a gyanúsított telefonjáról a baleset időpontját követően adattörlés történt. A telefon további vizsgálata érdekében másik szakértőt is kirendeltek. Az újabb szakvéleményt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda értékelte-elemezte. A rendőrség ez alapján – pár nappal ezelőtt – jelentésében megállapította, hogy az első szakértő a véleményében tévesen állította az adattörlés tényét – írták.

A lap egyébként úgy tudja,

egy, a kapitány eszközeit vizsgáló informatikai cég fogalmazta meg azt, hogy adattörlés történt, de azt nem határozta meg, mikor és mi tűnt el.

Az első szakértői véleményt készítő szakember nem kívánt nyilatkozni az ügyben, az Igazságügyi Szakértői Kamara későbbre ígér részletesebb tájékoztatást.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×