eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsa, miután a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Anyagi okokból Svájcba vihetik az egész Hableány-ügyet

Az elhunyt kapitány és családja ügyvédje szerint a hazai bírói gyakorlat miatt kényszerülnek erre.

A napokban az Infostart is írt róla, hogy a balesetre, valamint az automatikus hajóazonosításra, illetve nyomkövetésre vonatkozó információkról chatelt Viberen a Hableány-tragédiában érintett Viking Sigyn ukrán kapitánya, ezen üzenetek tömegét viszont kisvártatva törölte; mindez az eddig elkészült hivatalos iratokból derül ki, ám a teljes nyomozás akár két évig is eltarthat - írja most az Atv.hu.

Az üzenetek egy része a rendőrségen, másik részük még a baleset után közvetlenül íródott:

  • "nem láttam"
  • "nem vettem észre"
  • "összeütköztem vele"

- ilyeneket írt a kapitány, mint arról az ATV egyik műsorában a szerencsétlenül járt hajó elhunyt kapitányának és családjának ügyvédje, Gulyás Krisztián beszélt.

Szerinte a törölt irományok "beismerő vallomással érnek fel".

Az elkészült szakértői anyag tisztázta, hogy a Hableány kapitánya jól látott a tragikus pillanatokban, a szakértői írás egésze közben alapvetően az ukrán kapitány felelősségét erősítik.

Lassan a polgári jog részére koncentrálnak az ügynek, merthogy ennek szerinte nem sok büntetőjogi része van. Továbbra is abban gondolkodnak, hogy Svájcban kezdik meg a polgári pert, mert a magyar bírói joggyakorlat annyira szűkmarkú az ilyen esetekben, hogy a bíró úgy viselkedik néha – mondta –, "mintha neki kellene a fizetéséből kifizetni" a kártérítést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×