eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elővezetik az egyik vádlottat Olaszliszkán, ahol megkezdődött erős rendőri biztosítás mellett Szögi Lajos megölésének helyszíni tárgyalása. A tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádolnak.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Megint egy rejtélyes fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében

Egy újabb elkövetőnek ítéltek meg tetemes kártérítést a méltatlan fogva tartási körülmények miatt.

Újabb olaszliszkai lincselő tartott igényt kártérítésre a rossz fogva tartási körülmények miatt - tudta meg a Magyar Nemzet. Helmeczy László, az áldozat családjának jogi képviselője elmondta: ezúttal az ügy hatodrendű vádlottjának, F. Györgynek hatmillió forintot ítélt meg az illetékes bíró.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután autójával elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az áldozat hozzátartozóinak 11 évvel ezelőtt polgári perben 46 millió forint kártérítést ítéltek meg, de a végrehajtó gyakorlatilag semmit sem talált az elítéltek nevén, mindössze egy használt autót tudott lefoglalni.

Az ügyvéd szerint a most F. Györgynek megítélt kártérítésről is ő értesítette a végrehajtót, aki zároltatta a lincselő büntetés-végrehajtási számláját. Helmeczy László hozzátette: sürgeti a vonatkozó szabályozás módosítását, jelenleg ugyanis csak az elítéltek rendszeres jövedelméből lehet automatikusan levonni a sértettek, illetve családtagjaik számára megítélt kártérítéseket.

A lap szerint F. György többszörösen büntetett előéletű hatodrendű vádlottja volt a pernek, első fokon 15 év fegyházat kapott, ám a 2009-es jogerős ítélet szerint életvitele, viselkedése annyira veszélyes a társadalomra nézve, hogy nem elegendő határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélni. Ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, leghamarabb harminc év fegyházbüntetés letöltése után szabadulhat feltételesen. F. György volt az a lincselő, aki a már földön fekvő, magatehetetlen Szögi Lajost páros lábbal oldalba rúgta, összetörve a bordáit.

Egy másik elkövető, ifjabb H. Dezső, aki nemrégiben szabadult a börtönből, szintén kártérítést kapott, az ötmillió forint végül hosszas jogi harc után a Szögi családhoz került.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×