INFORÁDIÓ 
2020. január 28. kedd
Karola, Károly

fővárosi törvényszék

emberölés

zugló

Meghosszabbították a zuglói emberölés gyanúsítottjának letartóztatását

Infostart

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal – 2019. november 20-ig – meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, akit a február 16-án Zuglóban elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2019. február 16-án egy XIV. kerületi üzlet parkolójában elvágta a sértett nyakát, aki belehalt a sérülésébe. A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – emberölés bűntettének megállapítására lehet alkalmas - olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A terhelt büntetett előéletű, többnyire erőszakos jellegű bűncselekmények miatt indultak vele szemben korábban büntetőeljárások, de sem ezek, sem az ellene kiszabott büntetések nem tartották vissza a gyanú szerinti bűncselekmény elkövetésétől. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított őrizetbe vétele előtt már hosszabb ideje alkohol-, kábítószer- és gyógyszerfüggő életmódot folytatott, egzisztenciális körülményei tisztázatlanok, bejelentett munkahellyel, igazolt jövedelemmel nem rendelkezik.

Mivel ismert tartózkodási helyén nem volt elérhető, felkutatása érdekében a nyomozó hatóság elfogatóparancsot bocsátott ki, elfogásakor pedig hamis adatokkal próbálta igazolni magát.

A fentiekre tekintettel a bíróság helyt adott a Fővárosi Főügyészség indítványának és megállapította, hogy a gyanúsított esetében fennáll annak a veszélye, hogy kényszerintézkedés elrendelése nélkül szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el, valamint a hatóságok elől újból elrejtőzne, vagy megszökne.

Figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények jellegére, kedvezőtlen személyi és családi körülményeire, valamint a büntetőeljárás előtt és alatt tanúsított magatartására az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a – védő által indítványozott – bűnügyi felügyelethez szükséges önkéntes jogkövetés nem várható el a terhelttől, így esetében a letartóztatás alkalmazása továbbra is szükséges. Ugyanezen okok miatt nincs lehetőség a védő által kérelmezett óvadék megállapítására sem.

A végzés nem végleges, mivel a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018