INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

románia

gyilkosság

viorica dancila

A román rendőrség által közreadott képen George Dinca, egy 15 éves lány meggyilkolásával gyanúsított román férfi a tetthelyen, egy caracali ház udvarán 2019. július 26-án.

Komoly lépéseket tesz a román miniszterelnök egy kamaszlány brutális meggyilkolása miatt

Infostart / MTI

A dél-romániai városban a héten elraboltak, megerőszakoltak és megöltek egy 15 éves lányt, a rendőrség azonban a lány többszöri telefonos segélykérése ellenére csak egy nap késéssel tudta beazonosítani a bűncselekmény helyszínét.

Intézményközi munkacsoportot állít fel a hatóságok válsághelyzeti reakcióidejének lerövidítésére - jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök szombaton, egy nappal azután, hogy nyilvánosságra került a dél-romániai Caracalban történt rendőrségi kudarc.

A román közvéleményt sokkolta a kegyetlen gyilkosság. A 15 éves lány a caracali iskolából akart hazajutni szülőfalujába, Dobroslovenibe, a nyolc kilométeres utat szokás szerint autóstoppal készült megtenni. Egy szerda reggeli foglalkozás után beült a gyanúsított férfi autójába, majd nyoma veszett. A rendőrök feltételezése szerint a lányt elrabolta a férfi, majd elvitte egy házhoz.

Az áldozatot annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra.

A rendőröknek és a speciális telekommunikációs hatóságnak azonban nem sikerült pontosan beazonosítaniuk a helyszínt. A rendőrök végül az elkövető beazonosításával tudtak előrelépni, miután visszanézték az utcai videokamerák felvételeit, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A feltételezések szerint a rendőrök csak azután nézték meg a felvételeket, hogy három helyszínre is kiszálltak, de a pontatlan helymeghatározás miatt egyik helyen sem találták meg a lányt.

Az emberek felháborodását csak fokozta, hogy

bár a rendőrök péntek hajnalban megtalálták a házat, újabb több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt.

A román média információi szerint

annak ellenére nem hatoltak be a házba, hogy hallották a lány sikoltozását,

így a lány által leadott telefonhívásoktól összesen 19 óra telt el, mire a rendőrök a házba bejutottak. A helyszínen azonban már csak emberi maradványokat találtak, valamint a lány ékszereit és ruháit. Az elkövető férfi állítólag savval akarta eltüntetni a holttestet.

A kormányfő törölte minden szombatra tervezett látogatását, tárgyalt a belügyminiszterrel, és soron kívüli tanácsülést hívott össze a Viktória-palotába. Mint mondta, egy olyan intézményközi munkacsoport felállításáról döntött, amelynek feladata egy sürgős intézkedésekre vonatkozó terv kidolgozása annak érdekében, hogy a teljes államapparátusi szinten lerövidítsék a reakcióidőt válsághelyzetekben. Az ügynek, amely miatt menesztették posztjáról az országos főkapitányt, valószínűleg a keddi kormányülésen is lesz folytatása.

Áprilisban ugyanazon a környéken egy 19 éves lány is eltűnt, a hatóságok ezért nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy sorozatgyilkosról van szó. A férfit szombaton reggel őrizetbe vették.

A miniszterelnök népszavazás kiírását fontolgatja arról, járjon-e szigorúbb büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság, a nemi erőszak vagy a pedofília.

Nyitókép: MTI/AP/Román rendőrség/Mediafax
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018