INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 23. péntek
Bence

bűn

statisztika

térkép

Gyilkosság, rablás, drog - mutatjuk az ország legveszélyesebb helyeit

Infostart

Az országos bűnözési helyzet sokat javult, de akadnak települések, ahol tavaly kiemelkedően sok súlyos bűncselekmény történt. Az idegenforgalmilag frekventált helyeken rengeteg a bűnelkövetés. Nyolc év statisztikáit vitték térképre.

Folyamatosan csökken a bűncselekmények száma Magyarországon - ez derül ki a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár friss közléséből, amit a Portfolio.hu vett górcső alá. Azonban vannak olyan országrészek, ahol látványosan nő a bűnözés.

A statisztikai gyűjtés szerint 2010 óta 430 ezerről 185 ezerre csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ebből az utolsó egy évben 30 ezres a csökkenés.

A súlyos, kiemelt bűncselekmények (emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság, önbíráskodás, drogbűncselekmények, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság, járműlopás) tekintetében 240 ezerről 100 ezer alá csökkent a szám.

A részletes adatbázisban akár településre bontva is lehet böngészni. A Portfolio.hu cikkében is látható ábrákról leolvasható az összefüggés:

minél magasabb egy település lakosságszáma, annál több a súlyos bűncselekmény.

Az 50 ezer fő feletti lélekszámú városok közül 2018-ban Győr volt a legveszélyesebb.

Abszolút számosságát tekintve természetesen Budapest az első, relatív pozíciója alapján pedig a második legveszélyesebb volt.

A legbiztonságosabb 50 ezer fő feletti település címét Zalaegerszeg érdemelte ki, mögötte pedig Érd végzett: mindkettő esetében legalább 50 százalékkal alacsonyabb volt az ezer lakosra jutó kiemelt bűnesetek száma annál, amit az országos átlag alapján a lakosságszám elvileg indokolt volna.

A fővárosban Pest belső kerületei a legveszélyesebbek, különösen az V., a VI. és a VIII, míg Pest külső (keleti, északkeleti és északi) kerületei voltak a legbiztonságosabbak

Beszédes adat, hogy 2018-ban több olyan helység is volt Magyarországon, ahol minden 40. lakosra jutott egy súlyos bűncselekmény.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018