eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Figyelmeztet a rendőrség: így válhat álláskeresőből a bűnözők strómanjává

A magyar rendőrség is csatlakozott az Europol pénzmosás elleni akciójához. Az Europol figyelemfelhívó kampánya a könnyű pénzszerzéssel kecsegtető állásajánlatok mögött megbúvó pénzmosás ellen irányul.

Az interneten terjedő vonzó munkalehetőségek ugyanis sokakat megtéveszthetnek, pedig ezek mögött akár olyan bűnözői csoportok is állhatnak, amelyek kábítószer-kereskedelemből, emberkereskedelemből, csalásokból vagy más bűncselekményekből származó pénzt akarnak tisztára mosni - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján.

A bűnözők álláshirdetésnek álcázva olyan munkakeresőknek ajánlanak könnyű pénzkereseti lehetőséget, akiknek bankszámlájuk van vagy az állás betöltéséhez nyitnak egyet. A megbízó a munkavállaló folyószámlájára nagyobb összeget utal, amelyet jutalékért cserébe tovább kell utalni egy másik, jellemzően külföldi számlára, vagy készpénzben felvenni és személyesen átadni egy közvetítőnek.

Az egyszerű pénzügyi tranzakció valójában a bűnszervezetek egész világot behálózó pénzmosási tevékenységében való közreműködés, a jóhiszemű álláskereső általa bűnözők strómanjává, ezáltal bűntársukká válik

- olvasható a közleményben.

A bűnözők többnyire egy létező céghez megtévesztően hasonló e-mail címről, profilról küldenek álláshirdetésnek látszó üzenetet e-mailen, a közösségi médián vagy csevegő alkalmazásokon keresztül. Általában álláskeresőket, diákokat és anyagi gondokkal küzdő embereket választanak célpontjuknak.

Az ORFK mindenkit óvatosságra int, azt kéri, hogy ha valaki gyanús e-mail címről kap üzenetet, ne válaszoljon és ne nyissa meg az abban található linket, minden esetben nézzen utána a munkalehetőséget kínáló cégnek, és soha ne adja meg a bankszámlája adatait ismeretlennek. Ha pedig úgy érzi, mégis pénzmosásba keverték, ne utalja tovább a pénzt, hanem hívja a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon és értesítse pénzintézetét.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×