eur:
394.46
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Harminc éve akasztottak utoljára Magyarországon, ez volt az utolsó

1988. július 14-én hajtották végre az utolsó kivégzést Magyarországon, egy rablógyilkost akasztottak fel.

A tiszacsegei rablógyilkos, Vadász Ernő kivégzésével egy korszak zárult le a hazai igazságszolgáltatásban. Az ítéletet a Budapesti Fegyház és Börtön udvarán hajtották végre a 28 éves férfin - írja a Bors.

Az elkövető még 1986 decemberében társával egy 53 éves tiszacsegei férfitől pénzt akart szerezni. Vadász leütötte és fejbe rúgta a mit sem sejtő Juhászt. A magatehetetlen férfit tovább rugdosta, a száját pedig befogta egy zacskóval. Az áldozat a helyszínen meghalt. Nem volt nála pénz, támadói mindössze fél liter pálinkát zsákmányoltak. Később betörtek még egy másik házba, illetve egy helyi boltba is.

Vadász Ernőt 1988 januárjában előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt ítélték halálbüntetésre. A Legfelsőbb Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette Juhász Imre megölését, a férfit a kegyelmi kérvény elutasítása után kivégezték.

Magyarországon 1971 és 1990 között 53 jogerős ítéletet hajtottak végre. Az utolsó kivégzés után születtek még halálos ítéletek, de már egyiket sem hajtották végre. A halálbüntetést csak 1990-ben törölték el, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×