eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb fejlemények a dámóci méregkeverőkről

Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a dámóci mérgezés gyanúsítottjai ellen kedden a Miskolci Törvényszék. Mostanra négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, de felmerült a gyanú, hogy korábban szintén metilalkohol-mérgezés következtében halt meg egy környékbeli ember.

A törvényszék azt közölte: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dámócon történt mérgezéses esetekkel összefüggésben gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás két ember ellen.

Az ügyészség a gyanúsítottak ellen lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta,

a bíróság a kényszerintézkedést szükségesnek találta - írták.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak a lakóhelyükön szeszesitalok értékesítésével foglalkoztak. Október 25-én egyikük 10 liter alkoholos italt vásárolt a másiktól, majd abból november 2-án délután egy litert eladott Dámócon egy 14 éves fiatalnak. Az italból a fiú, az édesapja és egyik rokona még aznap este ivott, majd mindhárman rosszul lettek, életveszélyes állapotban kerültek kórházba, ahol a 14 éves fiú meghalt. A sértettek lakásán talált ital metilalkoholt tartalmazott.

A bíróság közleményében kitért arra, hogy november 4-én dámóci otthonában holtan találtak egy 68 éves nőt, akinek az esetében szintén felmerült a mérgezés. Az asszony lakásában ismeretlen eredetű alkoholos italt találtak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kedden közölte az MTI-vel, hogy újabb két ember - két férfi - vesztette életét a dámóci mérgezések miatt, így

négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, és még négy beteget ápolnak az intézményben.

Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hétfőn azt mondta: a mérgezőszer feltehetően metil-alkohol, amely a szervezetben formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul át. Ezek mindegyike sejtméreg, a vese, a máj, a tüdő, az idegrendszer sejtjeit támadja, működésüket károsítja.

A Miskolci Törvényszék közleménye szerint még október 28-án lácacsékei otthonából szívelégtelenség miatt vittek kórházba egy embert, aki ott meghalt, és ebben az esetben is felmerült a metilalkohol-mérgezés lehetősége.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×