eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Ötven embert vádolnak az óriási korrupciós ügyben

Ötven embert vádolnak az óriási korrupciós ügyben

Ötven ember ellen emelt vádat korrupciós bűncselekmények miatt a Kisvárdai Járásbíróságon a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya.

Bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság 27 volt pénzügyőrét és 23 polgári személyt. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy adatai szerint a volt pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az ukrán eredetű árukat Magyarországra csempésző személyeket, hogy

szándékosan nem fedték fel a beléptetett személyek gépkocsijában vagy ruházatában elrejtett termékeket.

A vádirati tényállás szerint a jellemzően dohányáru, üzemanyag, permetezőszer, szeszes ital és élelmiszer rendszeres, kereskedelmi mennyiségű behozataláért az összehangoltan működő csoportba szerveződött aktív vesztegetők többnyire pénzt, cigarettát és szeszes italt adtak illetve ígértek a volt pénzügyőröknek. A vonatkozó rendelkezések megszegésével Magyarország területére behozott áruk beléptetéshez kapcsolódó vámvizsgálata és a közterhek megfizetése elmaradt, jogsértés esetén a pénzügyőri szolgálatot ellátó vádlottak nem intézkedtek, a termékeket pedig a magánszemély vádlottak saját céljaikra fordították vagy továbbértékesítették - közölte az ügyészség.

A csoport mindennapos, jól működő, pontosan meg nem határozható időpontban megkezdett, legkésőbb 2014 decemberétől folytatott tevékenységét a Központi Nyomozó Főügyészség Készenléti Rendőrség munkatársai közreműködésével végrehajtott eljárási cselekményei szakították meg. A 2015. július 29. napján történő elfogásban a Terrorelhárítási Központ is részt vett.

A Záhonyi Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök beosztotti állománykategóriába tartoztak. Az egy főhadnagy kivételével, tiszthelyettesi rendfokozatú pénzügyőrök hivatásos jogviszonya megszűnt, valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa - a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel - huszonnégy év.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×