eur:
388.97
usd:
360.69
bux:
68446.16
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Életfogytiglanra ítélték a londoni katonagyilkosság két tettesét

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a londoni központi büntetőbíróság a tavaly májusi londoni katonagyilkosság két tettesét.

A világszerte megdöbbenést keltő brutális bűncselekményt két nigériai származású brit muszlim fanatikus, a 29 éves Michael Adebolajo és a 22 éves Michael Adebowale követte el. Adebolajóra a bíró szabadlábra helyezés lehetősége nélküli, tényleges életfogytiglani börtönt rótt ki. Adebowalénak minimum 45 évet kell rács mögött töltenie, vagyis legkorábban 67 éves korában kerülhet szóba feltételes szabadon bocsátása.

A 25 éves Lee Rigbyt - aki 17 éves kora óta szolgált a brit hadseregben, és megjárta az afganisztáni frontot is - a támadók a délkelet-londoni Woolwich kerület laktanyájának közvetlen közelében, autójukkal a járdára felhajtva elütötték, majd késekkel, húsvágó bárdokkal összekaszabolták és megpróbálták lefejezni, több száz járókelő szeme láttára.

A két tettes lesben állt a laktanya mellett, mivel kifejezetten egy brit katonát akartak megölni. Lee Rigby, aki éppen visszatérőben volt körletébe, civil ruhát viselt ugyan, de katonai hátizsák volt nála, és a két gyilkos így tudta azonosítani katonaként.

A gyilkosság után a helyszínen megvárták a nagy erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket. A kivonuló rendőrökre is rátámadtak, akik több lövéssel megsebesítették mindkettőjüket.

A bírósági tárgyaláson a vádlottak elmondták, hogy mártíromságra törekedtek, azt remélték, hogy a rendőrök megölik őket.

A merénylők még a rendőrség kiérkezése előtt arra biztatták a járókelőket, hogy készítsenek róluk videofelvételeket.

Az egyik ilyen felvételen Adebolajo véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel és bárddal hadonászva azt kiabálta, hogy "harcolnunk kell ellenük, ahogy ők is harcolnak ellenünk, (...) szemet szemért, fogat fogért".

Adebolajo a londoni központi büntetőbíróságon magát "Allah katonájának", Rigby megölését pedig "háborús cselekedetnek" nevezte.

A brit kormány azonnal terrorcselekménynek minősítette a támadást. David Cameron miniszterelnök, aki a gyilkosság időpontjában Párizsban tartózkodott, látogatását megszakítva visszatért Londonba.

A bűncselekmény után parlamenti vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a brit elhárítás (MI5) miért hagyta szabadon tevékenykedni a két nigériait, akikről tudták, hogy szélsőséges iszlám csoportokkal tartottak kapcsolatot.

A szerdai ítélethirdetés idején az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, főleg iszlámellenes megmozdulásairól ismert szélsőjobboldali csoport tüntetett a londoni bíróság előtt, követelve a halálbüntetés visszaállítását. A tüntetők egy bitófát is felállítottak a bíróság kapujában.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×