eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Stradivari-ügy: "Álmai rablását" tervezte az elkövető

Két ember ellen emeltek vádat a múlt héten történt wisconsini Stradivari-rablás ügyében, a bűncselekmény kitervelője élete rablását akarta elkövetni a több millió dollárt érő 300 éves hegedű megszerzésével.

A rablás egyik elkövetője és kitervelője, a 41 Salah Salahadyn több évet ült már börtönben, mert egy 25 ezer dollárt érő szobrot akart eladni annak a galériatulajdonosnak, akitől évekkel korábban elvitték a műtárgyat. A férfi most akár 15 éve börtönbüntetésre számíthat azt követően, hogy pénteken vádat emeltek ellene a Milwaukee-i Szimfonikus Zenekar koncertmestere által használt Stradivari-hegedű elrablásáért - közölte a helyi rendőrség illetékese.

Salahadyn "álmai rablásának" középpontjában egy Stradivari-hegedű állt, annak páratlan értéke miatt, és azért, mert azt egyszerűen ki lehet rántani a zenész kezéből, amint az a hangszerét viszi az utcán - tudták meg a nyomozók egy bizalmas forrásból.

Szakemberek szerint mintegy 600-650 olyan hangszer maradt fenn azokból, amelyeket Antonio Stradivari olasz hangszerkészítő készített. Mindegyik értéke több millió dollárra rúg. A hangszerek többsége magángyűjtők tulajdonában van, akik neves hegedűművészeknek, szimfonikus zenekarok koncertmestereinek, hegedűseinek adományozzák játszásra a páratlan hagedűket. Szakemberek szerint minél kevesebbet használnak egy Stradivarit, annál többet veszít értékéből, viszont ha rendszeresen megszólaltatják, jó állapotban marad fenn.

Frank Almond, a Milwaukee-i Szimfonikus Zenekar koncertmestere is egy ilyen kölcsönkapott hegedűn játszik. A zenei világban Lipinski-Stradivariként emlegetett hegedű 1715-ben készült, hangszert a hátulján lévő egyedi csíkozásról lehet felismerni. A ritka kincs korábban Giuseppe Tartini olasz barokk zeneszerző, hegedűművész és legendás hegedűtanár, illetve Karol Lipinski lengyel hegedűművész birtokában is volt.

Január 27-én egy előadás után rabolták el tőle, amint be akarta rakni gépkocsijába. A rabló elkábította őt egy kábítópisztollyal, és mire Almond magához tért, az elkövető gépkocsin kereket oldott. A rendőrség szerda este megtalálta a hangszert Salahadyn egyik ismerősénél, aki nem tudta, mit rejt a rá bízott táska.

A hangszerek elrablása nagyon ritka, mert az elkövetők tudják, hogy könnyű azonosítani, és ezáltal nehéz jó pénzért eladni azokat. De egyre több ilyen rablást követnek el, és a zenészeknek óvatosabbnak kell lenniük - mondta David Bonsey New York-i hegedűkészítő.

Kerry Keane, a Christie's árverési ház nemzetközi hangszer szakértője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: azok az ügyfelei, akiknek tulajdonában Stradivari van, most újragondolják, mi legyen ezen hangszerek sorsa. Sokan éppen filantrópszándékkal vásárolták, azért, hogy kölcsönadják hegedűvirtuózoknak, de ahogy növekszik egy hegedű értéke, úgy nő a vele kapcsolatos kockázat is.

Egy kliensem azon gondolkodik, hogy kevésbé csúcsminőségű hangszert vásárol, amelyet kölcsön tud adni. Ez a legnagyobb félelmem, hogy a rablás miatt ezek a jótékonykodók habozni fognak - magyarázta Keane.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×