eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Életfogytiglant kapott a lövöldöző győri presszós

Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetést szabott ki a Győri Ítélőtábla arra a presszósra, aki tavaly áprilisban egy vita miatt két embert lelőtt sörétes vadászpuskával.

Zólyomi Csilla tanácsa helybenhagyta az első fokon eljáró Győri Törvényszék áprilisban hozott ítéletét, amely nem jogerősen életfogytiglanra ítélte a férfit azzal a kitétellel, hogy a vádlott a legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Ezzel a bíróság sem a tényleges életfogytiglan kiszabását kérő ügyészi, sem a felmentést vagy enyhítést kérő védői indítványnak nem adott helyt.

Előbbit azzal utasította el, hogy Póczi Lajos büntetett előéletű volt ugyan, de jóval kisebb súlyú ügyekben - kábítószer, illetve ittas járművezetés miatt - ítélték el, a történtek idején rendezett családi életet élt, tettének elkövetése után azonnal átadta az egyik szemtanúnak a gyilkos fegyvert, maga hívta a rendőrséget, kérve azt is, riasszák a mentőket.

A férfi ügyvédjének - jogos védelmi helyzet megállapítását kérő - indítványa kapcsán az ítélet azt emelte ki: ennek kimondásához jogtalan támadásnak kellett volna érnie a presszóst, de ez nem történt meg, ugyanakkor a vádlott önmaga lépett a jogtalanság talajára, például akkor, amikor a vele vitába szálló két férfi kocsijába rúgott.

A bíróság szerint a vita közben döntött úgy a presszós, aki már megtöltött puskával várta a vele szóváltásba keveredőket, hogy lő, így a cselekmény előre kiterveltsége nem állapítható meg.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×