eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elítélték az amerikai "halálbrigád" parancsnokát

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt a katonai törvényszék egy amerikai katonát, aki Afganisztánban részese volt három fegyvertelen civil meggyilkolásának: a holttesteket "emléktárgygyűjtés" céljából megcsonkította, majd a helyszín manipulálásával, társaival együtt úgy állította be az eseteket, mintha az áldozatok tűzharcban elesett támadók lettek volna.

A bíróság Calvin Gibbs törzsőrmester mind a 15 ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta, az elítélt leghamarabb 10 éve múlva kérelmezheti a feltételes szabadlábra helyezését. Gibbs volt a rangidős egy a 12 fős szakaszban, amely előre kitervelt módon, titokban és kedvtelésből civileket gyilkolt és csonkított meg Kandahár tartományban.

Öt katona ellen emberölés, vagy abban való részvétel, a "halálbrigád" másik hét tagja ellen pedig kisebb bűncselekmények (kábítószer-fogyasztás, be nem jegyzett fegyverek tartása, hullagyalázás és egy vallomásra készülő katona megfélemlítése) miatt emeltek vádat. A katonák kegyetlenkedéseikről felvételeket is készítettek, amelyek közül többet nyilvánosságra hozott a német Der Spiegel hetilap. Az eset, az iraki Abu Graib börtönben elkövetett kegyetlenkedésekhez hasonlóan, súlyos csorbát ejtett az amerikai hadsereg hírnevén.

A Washington állambeli Tacoma közelében, a Lewis-McChord támaszponton zajló, egy hétig tartó tárgyaláson a 26 éves Gibbs ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy senkit sem végzett ki. Az egyik áldozat megölését elismerte ugyan, de azt állította, hogy önvédelemből cselekedett. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a három férfi holttestét felhasította, levágta az ujjaikat, és fogakat is kitört.

Cselekedeteit a törzsőrmester zavarodottsággal magyarázta, valamint azzal, hogy testrészekkel az általa kedvelt katonáknak akart kedveskedni, azokat pedig, akiket nem szívlelt, meg akarta félemlíteni. "Nem gondolkodtam, az egész visszataszító. Szégyellem magam" - jelentette ki a vádlott.

A gyilkosságokra úgy derült fény, hogy a szakasz egyik tagja, Adam Winfield tizedes tavaly januárban a Facebookon keresztül megüzente szüleinek, hogy bajtársai civileket öldösnek, és újabb bűncselekményekre készülnek. Winfield apja jelentette az ügyet, ám egészen 2010 májusáig nem indult vizsgálat, amikor egy kábítószer-ellenes eset során az egyik tanú megerősítette, hogy halálesetek történtek.

Az ügyben az első elítélő ítéletet idén márciusban hozta meg a katonai törvényszék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×