eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Maffiózó volt a főkapitány-helyettes

Õrizetbe vették pénteken a lyoni rendőrség három vezető beosztású munkatársát egy korrupcióval, nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással kapcsolatos ügy nyomozása keretében, miután előző este már előállították a kapitányság második emberét, feleségét, valamint további három személyt. A gyanúsított nyomozók a bűnügyi rendőrségnek a szervezett bűnözéssel foglalkozó egységéhez tartoztak Franciaország második legjelentősebb városában.

Rendőrségi források szerint az ügy egy Párizsban tevékenykedő kolumbiai kokain-csempészbanda öt hónappal ezelőtti felszámolásával áll összefüggésben. A letartóztatás-sorozat hatalmas megdöbbenést váltott ki rendőri körökben, az 55 éves lyoni főkapitány-helyettes, Michel Neyret, ugyanis kiváló terepismerete és több évtizedes tapasztalata miatt országosan elismert bűnüldözőnek számított.

Párizsi vizsgálóbírók és a "rendőrség rendőrségének" nevezett nyomozati szerv (IGS) számára a több hónapos nyomozást és lehallgatást követően egyértelművé vált a meggyanúsított lyoni rendőrök kapcsolata a szervezett bűnözéssel. Volt, akit a szervezett bűnözői körök "mártottak be", másokat francia és olasz bűnözők árultak el - közölték a rendőrségi források, akik egyben óvatosságra is intettek, mert a feltételezések szerint a nyomozás még "tartogathat meglepetéseket", és kiterjedhet más déli városokra, például Marseille-re és Nizzára is.

Csütörtökön Genfben több banknál és pénzügyi intézménynél végeztek házkutatást a francia rendőrség kérésére. A Le Monde értesülése szerint a lyoni főkapitány-helyetteshez kapcsolható pénzügyi hálózat működhetett Genfben: a feltételezések szerint a svájci bankszámlákra érkeztek a kábítószer-kereskedelemből származó korrupciós pénzek.

Közben a dél-franciaországi Cannes-ban egy harmincéves férfit is őrizetbe vettek, aki korábban már csalás bűntette miatt állt bíróság előtt. A gyanú szerint a nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel is kapcsolatban álló férfi luxusautókat (Ferrari, Rolls Royce) bocsátott a lyoni főkapitány-helyettes rendelkezésére, amikor az a Cote d'Azur-ön tartózkodott.

"Kétségbe vagyok esve, ez kataklizma" - közölte Claude Catto, a lyoni főkapitány, akinek helyettese volt a fő gyanúsított. Claude Guéant belügyminiszter azt közölte, hogy amennyiben az őrizetbe vett rendőrök bűnössége bebizonyosodik, "megfelelő szankcióban" lesz részük. "Az országos rendőrség minden segítséget megad az igazságszolgáltatásnak, hogy az ügyre teljes fény derüljön" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×