eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nyomozás volt burgenlandi vállalatvezetők ellen magyarországi korrupció gyanújával

Nyomozást folytat az osztrák rendőrség a burgenlandi tartományi kezelésű energiavállalat (BEWAG) volt vezetői ellen feltételezett magyarországi kenőpénzekkel összefüggésben - írta a News című osztrák hetilap. A cikkben megnevezettek egyike az MTI megkeresésére cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A cikk a magazin csütörtöki számában jelenik meg, de a Newsmár szerdán közölt belőle készleteket. A lap értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a BEWAG tavaly novemberben, azonnali hatállyal felmentett elöljárói, Hans Lukits és Josef Münzenrieder ellen.

A hetilap előtt ismertté vált akták szerint a BEWAG 1,2 millió eurót fizetett a Magyarországon bejegyzett Hochegger Kft.-nek, noha a két volt BEWAG-vezető tudta, hogy "magyar tisztségviselőknek és döntéshozóknak fizetendő kenőpénzről" van szó - állt a cikkben.

Egy bécsi ügyvédi irodában tartott megbeszélés során állítólag Lukits az iroda egyik munkatársának a pénz rendeltetését firtató kérdésére azt válaszolta: "Ne tegye fel ezeket a kérdéseket, mi ezt egyáltalán nem akarjuk tudni. Túl veszélyes volna tudni róla".

"Ez egyszerűen nem igaz. Ezek rosszindulatú állítások, összefüggésükből kiragadott dolgok" - mondta Hans Lukits az MTI érdeklődésére. Mint mondta, csak egy polgári jogi eljárásról tud, amelyet ő és Münzenrieder indítottak a BEWAG ellen szerződésük megszüntetésével kapcsolatban.

"Mi nem tárgyaltunk senkivel" - jelentette ki. Mint mondta, a cikk állításai a BEWAG bogyoszlói szélparkprojektjére vonatkoznak. Kijelentette, hogy a tárgyalásokat a magyar leányvállalat folytatta egy magyarországi partner bevonásával, amelynek a Hochegger Kft. is a tagja volt. Elmondása szerint a projektben a BEWAG partnere volt az EON Magyarország is.

Mint mondta, ő és Münzenrieder csak engedélyezték a már megtárgyalt projektet. Kijelentette azt is: senki nem mondott neki olyat, hogy kenőpénzről van szó.

Hozzátette, hogy őt és Münzenriedert sem a News, sem "egyetlen ügyész" nem kereste meg eddig az ügyben. Nehezményezte, hogy - mint fogalmazott - "Ausztriában szokás először a médiához fordulni, és nem az érintetteket értesíteni".

A bécsi hatóságot nem sikerült telefonon elérnie a kora délutáni órákban az MTI-nek.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×