INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újabb "bűnös adat" derült ki a romagyilkosságok tárgyalásán

InfoRádió / MTI
A szakértői jelentések szerint a romagyilkosságok vádlottjai által használt mobiltelefonok hívásforgalma alapján megállapítható, hogy legalább két másik embernek is lehetett tudomása a bűncselekményekről. A szakértői iratokat a pénteki tárgyaláson ismertették a Pest Megyei Bíróságon.

Az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt indult büntetőper bizonyítási eljárásában elhangzott: nemcsak a tiszalöki gyilkosság, hanem már a galgagyörki támadás után is telefonhívással, illetve sms-üzenetben értesítették az elsőrendű vádlott Kiss Árpád korábbi szeretőjének, mind a négy vádlott főnökének, a büntetőperben csak tanúként szereplő F-né Ny. Évának a tulajdonában lévő telefonszámot, ezért a bíró által ismertetett szakértői jelentés szerint F-né Ny. Évára vonatkozóan "bűnös adat merült fel".

Csontos István negyedrendű vádlott a bűnszervezet támogatójaként nevezte meg korábbi vallomásaiban a bíróságon volt munkaadóját, F.-né Ny. Évát - akit a vádlottak elfogásával egy időben szintén előállítottak 2009. augusztus 21-én éjjel Debrecenből, és a lakásán házkutatásokat is tartottak, de tanúkénti meghallgatása után szabadon engedték -, és azt hangoztatta: nincs mindenki a vádlottak padján, akinek köze van a bűncselekmény-sorozathoz bűnpártolóként, tettestársként vagy támogatóként.

A szakértői megállapítások szerint - ezeket még a gyanúsítottak elfogása előtt tették - a vádlottak által kizárólag a bűncselekményekhez használt mobiltelefonnal kapcsolatba léptek egy további férfi telefonjával is, aki három vádlotthoz hasonlóan "szintén szélsőséges, rasszista nézeteket vall".

A cellainformációk szerint a tiszalöki bűncselekmény elkövetésének idején használt telefonok a gyilkosság helyszínének közelébe, illetve Debrecenbe és Balmazújvárosba "forgalmaztak" adatot néhány perces különbségekkel, illetve a telefonkészülékek - amely közül volt, amelyet nem tudtak konkrét személyhez kötni -, közeledtek a gyilkosság helyszínéhez, majd távolodtak attól.

A rendőrség eljárás alá volt egy további, "simkártya-halmozó" férfit, akinek a nevén "rengeteg" Dominó kártya volt. F.-né Ny. Éva lakásán nem találtak sim-kártyát, csak egy ilyen típusú kártya tárolására alkalmas dobozt, és az konkrét sim-kártyához nem volt köthető.

Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád védője azt kérte a bíróságtól, ismertesse a sajtóban többször említett, magyar és külföldi, köztük FBI-szakértők által készített, a lehetséges elkövetőkre vonatkozó profilalkotói elemzést, s azt, hogy az illik-e védencére, illetve az abban foglaltak az elmeorvosi vizsgálat tényéhez igazodva vonatkozhatnak-e Kiss Árpádra. Főként a katonai kiképzésre és elkövetési módra vonatkozó rendőrségi szakértői megjegyzést említette.

A bíró az adatok ismertetése után szünetet rendelt el.

A Pest Megyei Főügyészség által ismertetett vádirat szerint az első-, a másod- és a negyedrendű vádlott a tiszalöki gyilkosság után gépkocsival a Keleti-főcsatorna melletti földúton a sárban elakadt, ezért megkérték kolléganőjüket, F.-né Ny. Évát, aki korábban szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, hogy mentse ki őket. Az ügyben tanúként szereplő nő a saját autóján visszavitte Kiss Istvánt és Kiss Árpádot Debrecenbe, ott a vádlottak elrejtették a támadáskor használt fegyvereket. Ezután visszatértek az elakadt autóhoz, majd helybéliektől segítséget kérve egy traktorral kihúzták, később pedig lemosatták a járművet.

A címlapról ajánljuk