eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Van, ahol csökken a bűnözés

Brit felmérés szerint 1997 óta több mint negyven százalékkal csökkent a bűnelkövetések száma. Nem csupán a lakosság érzi így, a csökkenési tendenciát a hivatalos rendőrségi adatok is megerősítik.

A 2010-es British Crime Survey adatai szerint 1997 óta 43 százalékkal csökkent a lakosság által érzékelt bűncselekmények száma Angliában és Walesben. A 45 ezer angol és walesi háztartás megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a tavalyi évben 10 millió alá esett a bűnelkövetések száma az országrészekben.

Az évente ismételt kutatás szerint 1995 és 2005 között volt a leglátványosabb visszaesés, azóta a csökkenési trend folytatódott ugyan, de jelentősen lelassult - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A csökkenést a hivatalos rendőrségi adatok is megerősítik. A hatóság által rögzített bűncselekmények száma 1995-ben érte el a legmagasabb szintet, azóta a mutató nyolc százalékkal, 4,3 millióra csökkent.

A British Crime Survey szerint a megelőző évhez képest kilenc százalékkal mérséklődött a bűncselekmények száma, elérve az 1981-es első adatfelvételtől számított legalacsonyabb értéket. A felmérés szerint az elmúlt egy évben kilenc százalékkal esett vissza a betörések és 17 százalékkal az autólopások, feltörések és rongálások aránya. Bár a kutatás adatai biztatóak, fontos megjegyezni, hogy a felmérés nem érint olyan súlyos bűncselekményeket, mint a gyilkosság, nemi erőszak és szexuális zaklatás.

A rendőrségi adatok szerint a 2009-2010-es időszakban hat százalékkal, 615 esetre redukálódott az emberölések száma, amely 1997 óta a legalacsonyabb érték, de még mindig magasabb, mint a hatvanas évekre jellemző évi átlagosan 400 eset. A hatósági statisztika szerint a fegyveres bűncselekmények száma három százalékkal csökkent, ellenben a szexuális bűncselekmények összesen 6, ezen belül a nők ellen elkövetett nemi erőszak 15 százalékkal emelkedett.

Az állampolgárok megkérdezésével készült kutatás rámutat arra is, hogy míg az angol és walesi lakosok úgy érzik, saját környezetükben csökken, 66 százalékuk mégis úgy látja, hogy országszerte viszont növekszik a bűnelkövetések száma. A válaszadóknak csak 10 százaléka érzi úgy, hogy a bűnözést tekintve kockázatos környéken él.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×