INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Debreczeni Józsefet elítélték rágalmazás miatt az UD Zrt.-ügyben

Infostart

Első fokon pert vesztett Debreczeni József publicista, MDF-es képviselőjelölt az UD Zrt.-vel szemben. A vagyonvédelmi cég azért perelte be a közírót, mert a vállalattal összefüggő botrány kirobbanása utáni publicisztikájában tényként állította, hogy az UD Zrt. törvénytelen eszközökkel szerzett információkat.

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt első fokon 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a II. és III. kerületi bíróság Debreczeni József közírót - tájékoztatta az InfoRádiót a Fővárosi Bíróság.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt. azért tett magánvádas büntetőfeljelentést a publicista ellen, mert Debreczeni József a céggel összefüggő megfigyelési botrány kirobbanása után egy publicisztikában tényként állította, hogy a nemzetbiztonsági hivatal és a rendőrség információi szerint az UD Zrt. "titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel való információszerzés céljára".

Debreczeni József a cikkben azt írta, hogy az UD Zrt. behatolt a freemail levelezőrendszerbe, feltérképezte sok ezer postafiók-tulajdonos kapcsolatrendszerét és telefonhívás-listákhoz is hozzájutott.

A cikkben foglaltakat a cég képviselője, Tóth János már a korábbi tárgyalásokon cáfolta, sőt, szerinte a levelezőrendszert üzemeltető cég sem tud támadásról. Futó Barnabás, az UD Zrt. ügyvédje az InfoRádiónak azt mondta, a cég már a cikk megjelenése előtt is több közleményben is visszautasította a vádakat.

"A tárgyalás során megerősítette, hogy nem volt kíváncsi a másik fél nyilatkozataira, mert azokat hiteltelennek tartotta, holott elismerte, hogy olvasta a cáfolatokat. A bíróság viszont jelezte, hogy nem lehet egyoldalúan tájékoztatni az újságolvasókat" - hangsúlyozta az ügyvéd.

Debreczeni József a tárgyaláson sem vitatta, hogy elfogult volt a céggel, de kiemelte, hogy cikke elsősorban a politikai összefonódásokról szólt. Az pedig szerinte a szabad sajtó halála lenne, ha azt várnák el egy publicistától, hogy cikke témáját illetően várja meg az azzal kapcsolatos jogerős ítéleteket. "Én nem oknyomozó újságíró vagyok", a vélemény műfajtól pedig nem várható el az a fajta tárgyilagosság, mint az újságíróktól - hangoztatta a közíró.

Az MDF-es képviselőjelölt az ítélethirdetés után azt mondta, megfontolja, hogy leüli a pénzbüntetést, illetve, hogy ezzel az ítélettel "ma délután a jövő elkezdődött".

Debreczeni Józsefnek volt már hasonló ügye. Legutóbb decemberben ugyancsak egy publicisztikában állította határozottan, hogy a Fidesz elnöke, amikor Szentpéterváron járt, nem is találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, hiába állítja az ellenkezőjét Orbán Viktor. Miután kiderült, hogy mégiscsak volt találkozó, Debreczeni József elnézést kért.

Kapcsolódó hang

Nagy Tamás összefoglalója
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018