eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Debreczeni Józsefet elítélték rágalmazás miatt az UD Zrt.-ügyben

Első fokon pert vesztett Debreczeni József publicista, MDF-es képviselőjelölt az UD Zrt.-vel szemben. A vagyonvédelmi cég azért perelte be a közírót, mert a vállalattal összefüggő botrány kirobbanása utáni publicisztikájában tényként állította, hogy az UD Zrt. törvénytelen eszközökkel szerzett információkat.

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt első fokon 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a II. és III. kerületi bíróság Debreczeni József közírót - tájékoztatta az InfoRádiót a Fővárosi Bíróság.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt. azért tett magánvádas büntetőfeljelentést a publicista ellen, mert Debreczeni József a céggel összefüggő megfigyelési botrány kirobbanása után egy publicisztikában tényként állította, hogy a nemzetbiztonsági hivatal és a rendőrség információi szerint az UD Zrt. "titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel való információszerzés céljára".

Debreczeni József a cikkben azt írta, hogy az UD Zrt. behatolt a freemail levelezőrendszerbe, feltérképezte sok ezer postafiók-tulajdonos kapcsolatrendszerét és telefonhívás-listákhoz is hozzájutott.

A cikkben foglaltakat a cég képviselője, Tóth János már a korábbi tárgyalásokon cáfolta, sőt, szerinte a levelezőrendszert üzemeltető cég sem tud támadásról. Futó Barnabás, az UD Zrt. ügyvédje az InfoRádiónak azt mondta, a cég már a cikk megjelenése előtt is több közleményben is visszautasította a vádakat.

"A tárgyalás során megerősítette, hogy nem volt kíváncsi a másik fél nyilatkozataira, mert azokat hiteltelennek tartotta, holott elismerte, hogy olvasta a cáfolatokat. A bíróság viszont jelezte, hogy nem lehet egyoldalúan tájékoztatni az újságolvasókat" - hangsúlyozta az ügyvéd.

Debreczeni József a tárgyaláson sem vitatta, hogy elfogult volt a céggel, de kiemelte, hogy cikke elsősorban a politikai összefonódásokról szólt. Az pedig szerinte a szabad sajtó halála lenne, ha azt várnák el egy publicistától, hogy cikke témáját illetően várja meg az azzal kapcsolatos jogerős ítéleteket. "Én nem oknyomozó újságíró vagyok", a vélemény műfajtól pedig nem várható el az a fajta tárgyilagosság, mint az újságíróktól - hangoztatta a közíró.

Az MDF-es képviselőjelölt az ítélethirdetés után azt mondta, megfontolja, hogy leüli a pénzbüntetést, illetve, hogy ezzel az ítélettel "ma délután a jövő elkezdődött".

Debreczeni Józsefnek volt már hasonló ügye. Legutóbb decemberben ugyancsak egy publicisztikában állította határozottan, hogy a Fidesz elnöke, amikor Szentpéterváron járt, nem is találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, hiába állítja az ellenkezőjét Orbán Viktor. Miután kiderült, hogy mégiscsak volt találkozó, Debreczeni József elnézést kért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×