eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új információk a Hableányról, ez lehet a hajóroncs sorsa

A Dunából kiemelt hajóroncs a parton várja a büntetőügy végét. Tulajdonosa pedig azt, hogy végre fizessen kártérítést a balesetet okozó hajó biztosítója.

A Mahart újpesti telephelyén, acélbakokon állva várja a büntetőügy végét a Dunából kiemelt Hableány rozsdásodó roncsa - számolt be a Blikk. A lap olvasójának fotóin is látszik, hogy teljesen megrogyott a hajótest, egy hatalmas törés van rajta. Mivel a hajóroncshoz büntetőeljárás végéig senki sem nyúlhat, ezért kamerákkal figyelik éjjel-nappal. A lap a tulajdonos ügyvédjétől úgy értesült, hogy a roncs tárolása napi 20 ezer forint, amit a bűnügyi költségbe számítanak bele.

– A hajó totálkáros, üzembe helyezni nem akarjuk, nem is lehet többé – mondta Sógor Zsolt, a tulajdonos Panorama Deck Kft. jogi képviselője. Úgy tudja,

vannak tervek arra, hogy a Margit híd közelében emlékhelyet alakítanak ki, amihez felhasználják a hajó orrát és harangját.

Ezt a cég is támogatja.

A jogász arról is beszámolt, hogy a balesetet okozó társaság biztosítója még nem fizette ki a kártérítést, miközben ezt már közvetlenül a baleset után meg kellett volna tennie. Hozzávetőleg 6,3 milliárd forintnyi dollárról van szó, az áldozatoknak járó pénzzel együtt. A hajótársaság vesztesége is tetemes: az ügyvéd szerint csak a hajó értéke volt minimum 70 millió forint. Az azóta kiesett bevételről még nem beszéltünk – közölte az ügyvéd.

A büntetőügy első tárgyalása március 29-én volt a Fővárosi Törvényszéken. Az előkészítő ülésen a Viking kapitánya, Jurij C. nem ismerte el a bűnösségét. Az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt vádolja a kapitányt.

A dunai katasztrófáról korábbi híreinket ITT találja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×