eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy szál rózsa a Duna-parton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

"Ez egy lehetetlen helyzet" - egy Hableány-túlélő drámai vallomása

Márciusban lesz a 28 halálos áldozatot követelő hajóbaleset előkészítő tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, most a vádiratból derültek ki új részletek.

A Viking Sigyn ukrán kapitánya a tavaly májusi tragédia előtt három nappal vízből mentési gyakorlatot vezetett. A Blikk a vádirat alapján azt írja: Jurij C. akkor a feladatot hibátlanul megoldotta, de élesben, a Hableánnyal történt ütközés után rossz döntéseket hozott.

A vádirat szerint a 65 éves kapitány az ütközés pillanatában a kormányállásban volt. Látnia kellett a tragédiát, ám csak 40 másodperccel az ütközés után, az orr-részen álló turisták kiabálására állt meg.

A mentési protokoll szerint az ukrán kapitánynak kötelessége lett volna rádión figyelmeztetni a többi hajót, és meg kellett volna szerveznie a vízbe került utasok mentését. Ehelyett félreállt az útból, hogy a mögötte érkező másik Vikinget elengedje. A rádión ezt kérdezte A Viking Idun szintén ukrán kapitányától:

„Te, Fegya, látsz valamit? Azt hiszem, nekimentem egy hajónak.”

Kiderült az is, hogy a hét dél-koreai túlélő egy férfi kivételével nem volt jó úszó. Ő a vízben felrúgta magát, de bevágta a fejét a süllyedő hajótestbe.

„Újra elmerültem, arrébb úsztam, és amikor feljöttem, belekapaszkodtam egy fehér műanyag dobozba. Egy hajó jött a segítségemre, de az olajos víz miatt többször is kicsúszott a ruhám a matrózok kezéből.

Végül le is mondtak rólam, hagyták, hadd sodorjon el a víz.

Egyre jobban gyengültem, közben arra gondoltam, ez egy lehetetlen helyzet, inkább kiúszom a partra, mert nem ment ki senki. Szerencsére egy hajó közeledett, felhúztak a fedélzetre, így menekültem meg” - idézte fel a rendőrségnek.

A Hableány-ügyben március 11-én lesz az előkészítő tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ha a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel és 35 rendbeli cserbenhagyással vádolt Jurij C. kapitány elismeri a bűnösségét, az ügyész 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztést kér a bíróságtól. Ha az ukrán kapitány ragaszkodik a tárgyaláshoz, akár 14 év börtönre ítélhetik.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében ütközött neki a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

Minden Infostart-cikk a Hableány-balesetről itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×