eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Társasházak, figyelem! Ezekért keményen büntet a katasztrófavédelem

Bár kis mértékben javult a középmagas és magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete, még mindig sok a szabálytalanság. A legtöbb bírságot a menekülési útvonalak leszűkítése miatt szabták ki a katasztrófavédelmi kirendeltségek az őszi ellenőrzéseiken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint a katasztrófavédelmi kirendeltségek szeptemberben és októberben több mint kétezer középmagas és magas (azaz 13,6 méternél magasabb) lakóépületben ellenőrizték a tűzvédelmi szabályok betartását. Azt tapasztalták, hogy kis mértékben javult ezeknek az épületeknek a tűzvédelmi helyzete, ami a hatósági ellenőrzéseknek, valamint a lakóközösségek, a fenntartók és a közös képviselők tájékoztatásának köszönhető - írták.

A társasházakban mindig központi kérdés, hogy milyen állapotban vannak és mennyire járhatók a kiürítési útvonalak - áll a közleményben. Mint kiderült, sok helyen ezeket az útvonalakat éghető anyagú, jellemzően linóleumburkolat borítja. Azt tapasztalták, hogy több helyen leszűkítették a kiürítési útvonalat, illetve éghető anyagot tároltak ott.

Az ellenőrzött épületek csaknem mindegyikében biztosították a tetőre kijutást és a szomszédos lépcsőházak közötti átjárást. Ötvenöt helyen azonban lezárták a tetőre vezető ajtót, és a kulcs nem volt a kulcsdobozban, tíz épületben pedig emiatt nem lehetett átjutni a szomszédos lépcsőházba. Biztonsági felvonó egyik vizsgált lakóépületben sem volt.

Szintén nem volt a vizsgált épületek túlnyomó többségében beépített tűzjelző, illetve tűzoltó-berendezés. Ahol mégis volt, ott előfordult, hogy az ellenőrzés, a karbantartás megfelelőségét nem tudták igazolni, és volt, ahol a tűzjelző központ állandó felügyeletét nem biztosították.

A hatósági ellenőrök 280 esetben azt állapították meg, hogy a lakók nem a rendeltetésük szerint használták a közös tereket. Példaként említették a közleményben a szemétledobó-helyiséget, a villanyóraszekrényt vagy a liftgépházat, amelyeket tárolásra használtak, de az egyik épület tárolóhelyiségében laktak is, három épület pincéjében pedig gázpalackot tároltak.

Az 1355 ellenőrzés alatt 3185 hiányosságot tapasztaltak, és 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot, leggyakrabban a menekülési útvonal leszűkítés miatt. Csaknem nyolcszáz esetben hatósági felhívással éltek, és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik - közölte az OKF.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×