eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Négy kilogrammos aranyrögöt talált az amatőr kincsvadász

Egy több mint négy kilogrammos és becslések szerint 190 ezer amerikai dollárt (52 millió forintot) érő aranyrögöt talált egy amatőr kincsvadász Ausztráliában.

A neve elhallgatását kérő férfi Victoria állam híres aranyháromszögében bukkant rá a nemesfémre, amelyről először azt gondolta, hogy csupán egy "öreg lópatkó", és csak amikor mélyebbre ásott, akkor vette észre, hogy egy jókora aranyrögöt talált.

A 4121 grammos aranylelet értékét 190 ezer amerikai dollárra becsülik. A kincsvadász egy nappal korábban egy nagyjából teniszlabda méretű, 255 grammos aranyrögöt talált, amely körülbelül 11 ezer amerikai dollárt érhet.

A férfi, aki korábban ígéretet tett kincsvadász barátainak, hogy osztozik velük a profiton, ha nagyobb aranyleletet talál, elmondta: a két aranyrög jelenti számára a jutalmat azért, hogy az elmúlt évtizedben kincsvadászattal töltötte a hétvégéit.

A férfi egyike annak a tucatnyi kincsvadásznak, aki hétvégenként rendíthetetlenül járja a Castlemaine, Wedderburn és Avoca által határolt 9400 négyzetkilométeres aranyháromszöget Victoria állam középső részén.

Itt találták meg 1869-ben az eddig felfedezett legnagyobb aranyrögöt: a 97 kilogrammos Welcome Stranger nevet viselő aranylelet mindössze három centiméter mélyen feküdt a felszín alatt.

A most talált két aranyrögnek már készülnek a pontos másai a tervezett aukciókra. Az őket megtaláló kincsvadász azt tervezi, hogy a befolyó kisebb vagyonból vesz egy lakókocsit és körutazásra indul Ausztráliában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×