eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A parlament nem vizsgálja a röszkei határon történteket

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága szerdán nem vette tárgysorozatba azt az ellenzéki határozati javaslatot, amely a magyar rendőröknek a röszkei határnál migránsokkal szembeni fellépését vizsgálta volna.

Firtl Mátyás, a bizottság kereszténydemokrata alelnöke az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: a Vadai Ágnes, a DK politikusa és képviselőtársai által benyújtott indítványt egy igen és hat nem szavazattal elutasította a bizottság.

Vadai Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos és Varju László független képviselők "a röszkei határállomáson történt - nemzetközi közvéleményt is megbotránkoztató - rendőrségi attak körülményeiről és hatásáról szóló határozati javaslat" címen nyújtották be előterjesztésüket.

A képviselők több kérdés tisztázására tettek javaslatot, köztük arra, hogy "milyen körülmények között indultak meg a menekültek a két országot elválasztó határzáron lévő kapun", továbbá mi indokolta "az aránytalan rendőrségi fellépést" a migránsokkal szemben szeptember 16-án.

A KDNP-s képviselő kiemelte: több felvételen is látni lehetett, hogy elfogadhatatlan eszközökkel léptek fel a magyar rendvédelmi szervek ellen, a magyar határt nem jogkövető módon próbálták meg átlépni. Nincs arra indok, hogy a magyar parlamentnek foglalkoznia kellene a röszkei határnál történtekkel - szögezte le Firtl Mátyás. A bizottság alelnöke kiemelte: a magyar hatóságok emberfeletti munkával akadályozták a Magyarországot elérő "áradatot".

Alapvető érdeknek nevezte, hogy a magyar határokon jelenleg uralkodó béke fennmaradjon, s hogy a magyar polgárok érdekében eddig elért eredményeket megtartsák, továbbá, hogy azokon a területeken, ahonnan a migráció, bevándorlási hullám elindul, ott az Európai Unióval közös megoldást találjanak.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×