eur:
389.35
usd:
361.66
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kincsre bukkant egy hegymászó a Mont Blanc-on

Több mint százezer euró - mintegy 30 millió forint - értékben talált drágaköveket a Mont Blanc egyik gleccserén egy fiatal francia hegymászó.

Feltehetően olyan smaragdokról, zafírokról és rubintokról van szó, amelyek egy több mint fél évszázada lezuhant és a gleccseren landolt indiai repülőgépről származnak - közölte csütörtökön Bourg-Saint-Maurice alpesi község csendőrsége.

Egy ékszerész a drágakövek értékét 130-246 ezer euró (mintegy 39-74 millió forint) közöttire becsülte.

A megtaláló - aki egyébként névtelenséget kért - több mint 4300 méter magasságban, a Bossons-gleccseren lett figyelmes egy fémdobozra. A köveket egy Made in India feliratú kis zsákocskában találta meg. Felismerte, hogy értékes kincsekről lehet szó és a csendőrségre vitte őket.

1950-ben és 1966-ben két indiai utasszállító ütközött a 4810 méter magas Mont Blanc-nak. Az első zuhanásnál 58-an, a másodiknál 117-en vesztették életüket, túlélők nem voltak. Azóta időről időre találnak a területen repülőgépdarabokat, bőröndöket és emberi maradványokat. 2012 augusztusában például két hegymászó egy újságkivágásokkal teli indiai diplomatakofferre bukkant.

A drágakövek megtalálása után a francia hatóságok felvették a kapcsolatot az illetékes indiai szervekkel, amelyek megkísérlik felkutatni a jogos tulajdonost vagy annak örökösét. Amennyiben ez nem sikerül, visszakerülnek a megtalálóhoz. Egyelőre a megtalált kincseket lepecsételik, és az albertville-i államügyészségre bízzák.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×