eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

A teljes videó a rendőrgázolásról

Teljes egészében nyilvánosságra hozta az apátfalvai halálos rendőrgázolásról készült felvételt szerdán egy osztrák napilap a honlapján. A Kurier közlése szerint az egyik szemtanú, egy 26 éves német férfi bocsátotta a rendelkezésükre a vágatlan felvételt.

A képsorokat a német férfi készítette a gyanúsított mögött haladó, vele együtt Romániából hazafelé tartó egyik gépkocsiból.

A tanú bírálta a rendőri intézkedést, többek között azt mondta a Kuriernak, hogy a rendőrök akkor is leadtak lövést a gyanúsítottra, amikor már nem jelentett veszélyt rájuk.

A most az internetre feltett felvétel közel hét perc hosszú. A lap korábban már közzétette a képsorok egy rövidített változatát. A gyanúsított német ügyvédje akkor az osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyik intézkedő motoros rendőr a jármű ablakán keresztül gázpermettel lefújta védencét, aki emiatt gázt adott, és ekkor gázolta halálra a másik motoros járőrt.

A Központi Nyomozó Főügyészség még novemberben megkapta a teljes felvételt. A hatóság szóvivője akkor azt közölte, a képsorok az eddigi gyanút nem vonták kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják Thomas B. osztrák állampolgárt.

Fazekas Géza szóvivő közölte: a vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, a rendőri intézkedés, az azzal szembeni ellenállás, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják. A gázspray használatáról szóló állítást a nyomozásra való hivatkozással nem kommentálta a szóvivő. Azt azonban elmondta, hogy a helyszíni szemle során a terepjáró valamennyi ablaka teljesen fel volt húzva.

A Kuriernak nyilatkozó tanú azt mondta, miután megállt a gépkocsival, Thomas B. lehúzta az ablakot, hogy a rendőrrel beszéljen. "Ekkor kapott gázspray-t. Legalábbis úgy látszott" - fogalmazott a lapnak. Feltételezése szerint a gyanúsított gázt adott, de közben a keze még az ablakemelőn volt és ezután emelkedett fel az ablak. A német férfi szerint a rendőrök "ok nélkül" adtak le több lövést is a gyanúsítottra. Állítása szerint akkor is rálőttek Thomas B.-re, amikor ő már kiszállt a gépkocsiból és felemelt kézzel állt.

A szóvivő korábbi közlése szerint egy másik mobiltelefonos felvételt a gázolás után az egyik Hummer terepjáró vezetőjének mobiltelefonjáról foglaltak le. A szakértők mindkét felvételt elemzik, ezek eredményétől függ, hogy lesz-e újabb gyanúsítás.

Az elgázolt rendőr, Kenéz Imre a kórházba szállítás közben meghalt. Az osztrák gázolót előzetes letartóztatásba helyezték.

A videó itt megtekinthető.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×